Visoki hrvatski predstavnik i Marfijevi zakoni

Kažu da se u demokratskom svijetu izborna noć pretvara u svjetlo demokratije. To treba uzeti s rezervom, jer se jednima smrkne, a drugima svane. “Visoki hrvatski predstavnik”, kako je Christiana Schmidta hinjenom nesmotrenošću nazvao hrvatski ministar vanjskih poslova Grlić Radman, nametnuo je izmjene federalnog ustava i Izbornog zakona BiH.

Ugasio je svjetlo u izbornoj noći. Taj čin neodoljivo podsjeća na srpsko-hrvatsko krijumčarsko polaganje plinovoda ispod Save za potrebe rafinerije. “Rafinirano” je određen politički kurs za “bosanski brod”. Poslata je poruka našoj javnosti da se uvođenje evropskih standarda, pa čak i evropskih vrijednosti, može vršiti po mraku.

Schmidt je, kažu upućeni, radio po američkim instrukcijama. Ako se i radi o glasini, istina je da su ga američka i britanska ambasada odmah bezrezervno podržali. Njemačka ambasada se nije oglašavala. Da li zato što šutnja znači odobravanje ili što nije znala šta će reći nije poznato. U ime Evropske unije ambasador Sattler je diplomatski “oprao na ruke” na Schmidtov namet, kazavši da je to isključivo njegova odluka koju su primili k znanju. Šta je mogao drugo reći kada su prije izbora domaći lideri (uz Čovićev neevropski bojkot iz briselskog hotela) postigli dogovor sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom da se pregovori oko izbornog zakona nastave poslije izbora.

Oba HDZ-a, domaći i susjedski, pozdravili su Schmidtove intervencije kao vlastitu pobjedu. Nije im se čuditi. U RS su bili nezainteresirani. Niko ih nije dirao. Schmidt je nelegitiman, nema dalje. Bošnjački bedemi svih visina reagirali su mlako u izbornoj noći. Valjda su čekali jutro koje je pametnije od večeri. Na njihovu žalost Amerika je upotpunila intervenciju visokog predstavnika sa vlastitom intervencijom. Federalni premijer Fadil Novalić osvanuo je na američkoj crnoj listi. Razlog je izborni inžinjering. S njim u paketu bio je Dodikov tajkun i graditelj Slobodan Stanković, vlasnik “Integral inžinjeringa”. Kako god okreneš neki je inžinjering u pitanju.

Razlog za Novalićevo crnolistiranje je više nego bizaran. Kažu napisao je otvoreno pismo penzionerima prije četiri godine i obećao im da će ih pripaziti u narednom mandatu. Novalić je obećanje uglavnom ispunio, jer je više puta povećao penzije. Ispada da su ga kaznili zato što je penzionerima povećao penzije. Kako stvari stoje Fadil bi mogao postati legenda. Amerikanci su tačno uočili da smo “zemlja u kojoj pitanje penzija ima jaku političku važnost”. Zar je kod njih drukčije?!

To što su pred izbore Vlada RS i premijer Radovan Višković podijelili svojim penzionerima poklon od po 100 KM je čini se drugi par opanaka? Možda će Viškovića sankcionirati za iduće izbore?

Dobro ili loše obaviješteni dopisnik iz Washingtona Ivica Puljić objašnjavao je začuđenoij bh javnosti, a posebno penzionerima u Federaciji BiH, da su Novalića sankcionirali radi respiratora, a ne radi penzija. Možda Ivica unaprijed zna da je Fadilu određena “marica”?
Nes(p)retni Fadil Novalić je junački izdržao cijeli mandat u tehničkom mandatu, jer je HDZ formiranje federalne vlasti ucijenio ispunjenjem svojih zahtjeva.

Amerikanci su crnolistirali i predsjednika Federacije Marinka Čavaru (HDZ) zato što je zakočio popunjavanje Ustavnog suda Federacije, ali mozak blokade nisu. Odgovornost za nefunkcioniranje Federacije u proteklom mandatu su raspodijelili na jednake dijelove.
Rezultati izbora su pokazali da su kandidati sa crnih listi odlično prošli. Crne liste izgleda djeluju stimulativno na domaće biračko tijelo.

Možda je jarcu svejedno, ali političaru nije svejedno da li će biti žrtveni jarac. Milorad Dodik, predvodnik crne liste, pobijedio je u utrci za predsjednika RS. Željka Cvijanović koju je sankcionirala Velika Britanija, takođe je pobijedila i postala član Predsjedništva BiH iz srpskog naroda. Federalni dvojac Fadil Novalić i Marinko Čavara su pobijedili u svojim izbornim jedinicama. Zamislite da su svi naši političari koji su na američkim i britanskim crnim listama istakli svoju jedinstvenu multietničku crnu listu čini se da bi imali velike šanse da pobijede.

Politički analitičari, a kod nas je malo onih koji to nisu, slažu se da su novi izborni pobjednici zapravo stari. Moguća je samo prekompozicija na bošnjačkoj trećini kolača. Osmorka (ili ih je jedanaest, ko će to više upratiti) opasno se “začešljala” da zauzme fotelje. Mržnju prema SDA ne skrivaju, a u tome imaju veliku pomoć i podršku iz nekih ambasada. Najavljuju programske koalicije sa HDZ i SNSD. Da se prepakuje probosanski program u prohrvatski i prosrpski, a da tako ne izgleda, potrebni su pravi politički alhemičari. Onda to treba brendirati i prodati domaćoj javnosti. Pod uslovom da se ne izvlače medijske delicije ispod njihove programske koalicije.

Ambasade u BiH prešle su u napredniju fazu miješanja u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine. Sada rade proaktivno na formiranju vlasti. Obilaze teren i zavrću ruke i uši, dok pričaju da su njihove posjete lokalnim zvaničnicima turističkog karaktera. Najveću šegu priredili su iz PDA koji pozivaju visokog predstavnika i američku ambasadu da sankcioniraju dvoje preletača iz njihove stranke, valjda da prave društvo bivšem lideru te stranke Mirsadu Kukiću koji se već obikao na crnoj listi.

Pa zar pola tih novih vjetrova u “osmorci” nisu nastali od odmetnutih kadrova SDA i preletača iz drugih stranaka? Ako dosljedno budu sankcionirali sve preletače istopiće se osmorka. Marfijev zakon kaže da “ako nešto može da pođe naopako, poći će naopako”. SDA se uzda u njega.

U tom svjetlu treba posmatrati i crnolistiranje Novalića, a ne samo kao odvlačenje političke i medijske pozornosti sa kaubojskih metoda upada u federalni ustav i izborni sustav, jer je entitet RS “untouchable”. To je bila poruka vladajućoj SDA i njenim čelnicima da se brzo maknu iz fotelja i da ne talasaju.

Nagovještava se koalicija izbornih pobjednika; “HDZ i satelita”, “SNSD i satelita” i svih satelita u “Oceanovih 11” koja je podržala Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH. Stariji su taj film gledali sa Alijansom za promjene ili potjere prije 20 godina. Konaković i družina dobili su zadaću da ostave po strani međusobne razmirice, omraze i sukobe i brzo uspostave vlast.

Međutim, nemoguće je objektivno liderisati sa toliko subjekata. Zato je uz liderisanje neophodno mentorisanje. “Zna se” ko će im biti mentor. Trka je s vremenom. Vlast bi trebalo formirati prije odluke Ustavnog suda BiH po apelacijama Željka Komšića i Šefika Džaferovića koji su pravno osporili intervencije visokog predstavnika.

Cilj je stvoriti faktičko stanje na političkom terenu, jer će onda i očekivana odluka Ustavnog suda biti neprovodiva. Problem je što opet trebaju “ruke” iz ekipe Željka Komšića. A njega je džabe pitati “Pošto su ti ruke?”