Vlada FBiH – Za sanaciju šteta od zemljotresa 700.000 KM

Federalna vlada je donijela Odluku o odobravanju izdvajanja sredstava iz tekuća rezerve budžeta FBiH za 2022. godinu Federalnoj upravi civilne zaštite u iznosu od 700.000 KM.

Sredstva su odobrena u svrhu saniranja posljedica prirodne nepogode izazvane zemljotresom na području Hercegovine.

Za realizaciju ove odluke, koja na snagu stupa narednog dana od objavljivanja u Službenim novinama FBiH, zaduženi su Federalno ministarstvo finansija i Federalna uprava civilne zaštite.

Kako je obrazloženo, Federalna uprava civilne zaštite dostavila je 27.5.2022 godine zahtjev za izdvajanje ovih sredstava iz tekuće rezerve, a čija je namjena saniranje posljedica prirodne nepogode izazvane zemljotresom na području Hercegovine.

Vlada FBiH je na sjednici održanoj 26.5.2022. godine donijela zaključak kojim je, između ostalog, zadužila Federalno ministarstvo finansija da pripremi Prijedlog odluke o odobravanju izdvajanja sredstava iz tekuće rezerve. Naime, sredstva planirana u budžetu FBiH za 2022. godinu za ove namjene nisu bila dovoljna, te je zahtjev za izdvajanje sredstava iz tekuće rezerve ocijenjen opravdanim.

Ostale odluke, zaključci i izvještaji

Federalna vlada je usvojila izvještaj o dodijeljenoj državnoj potpori u Federaciji BiH za 2021. godinu, te zadužila Federalno ministarstvo finansija da ga, u skladu sa Zakonom o sistemu državne potpore u BiH, dostavi Vijeću za državnu potporu BiH, s ciljem sačinjavanja godišnjeg izvještaja o dodijeljenoj državnoj potpori u BiH koje bi bilo dostavljeno Vijeću ministara BiH.

Na današnjoj sjednici Vlada FBiH je imenovala Komisiju za dodjelu sredstava općinama i gradovima iz budžeta FBiH, te utvrdila tekst javnog poziva za podnošenje prijava za finansiranje ili sufinanciranje projekata, zahtjeva, inicijativa i ostalih aktivnosti od značaja za jedinice lokalne samouprave u FBiH.

Vlada je dala prethodnu saglasnost za zaključivanje Aneksa 5. Ugovora o komisionim poslovima između Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i Union banke d.d. Sarajevo, te za njegovo potpisivaje ovlastila federalnog ministra Nermina Dzindića.

Prethodnu saglasnost Vlada je dala i za zaključivanje Ugovora o realizaciji aktivnosti regresiranja kamata – Garancijski fond, između Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i Razvojne banke FBiH, te za njegovo potpisivanje ovlastila federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta Amira Zukića.

Date su i saglasnosti na Plan poslovanja JP Ceste FBiH d.o.o. Sarajevo i na Plan poslovanja JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar za 2022. godinu, kao i na Trogodišnji plan poslovanja Autocesta FBiH za period od 2022. do 2024. godine.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma upoznalo je Vladu FBiH s Prvim kvartalni izvještajem o realizaciji obaveza Koordinacionog tijela za praćenje implementacije Pravilnika o upravljanju otpadom od električnih i elektronskih proizvoda.

Vlada FBiH je usvojila Program utroška sredstava od 55.000 KM utvrđenih ovogodišnjim budžetom FBiH Federalnom ministarstvu trgovine, a namijenjenih za podršku udruženjima potrošača.

Federalna vlada je usvojila izvještaje o radu u 2021. godini i dala saglasnost na planove rada za 2022. godinu Fondacije za izdavaštvo, Fondacije za bibliotečku djelatnost, Fondacije za kinematografiju i Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti.

Danas je prihvaćena informacija o primjeni Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite za prva tri mjeseca 2022. godine, koja će biti dostavljena predsjedniku i potpredsjednicima FBiH i objavljena na web stranici Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Savezu udruženja boraca ,,Patriotska lige” u Bosni i Hercegovini, na privremeno korištenje na period od pet godina bez naknade, dat je poslovni prostor u Sarajevu. Također, Izvozno-kreditnoj agenciji BiH je na period do 31.12. 2022. godine, bez naknade, na privremeno korištenje dat prostorije u objektu B Vlade FBiH.

Federalna vlada je danas se upoznala sa izvještajem Nezavisnog odbora o radu zamjenika direktora Federalne uprave policije koji obavlja dužnost direktora policije za prvi kvartal 2022. godine.

Kadovska rješenja

Vlada FBiH danas je formirala Radnu grupu čiji je zadatak da analizira postojeće zakone i propise na nivou Federacije BiH kojim se uređuju različite kategorije državne i javne imovine, te, po potrebi, izradi njihove izmjene i dopune u skladu s odlukama Ustavnog suda BiH. Ovu radnu grupu su imenovani Edita Kalajdžić (predsjednica), Goran Ratković, Lejla Lačević – Mizdrak, Rasim Tiro, Goran Brkić, Edin Perenda i Josip Nikolić (članovi).

Vlada je usvojila dokumente potrebne za pokretanje procesa izbora i imenovanja jednog člana Nadzornog odbora Razvojne banke Federacije BiH.

Vlada je dala saglasnost na Odluku Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH o imenovanju Esada Hume za direktora ovog fonda.

Vlada je dala prethodne saglasnosti Skupštini UNIS Ginexa d d Goražde za razrješenje Hamida Bahte vršioca dužnosti člana Nadzornog odbora ovog privrednog društva uime državnog kapitala, na lični zahtjev, te za imenovanje Semira Šuta za vršioca ove dužnosti do okončanja konkursne procedure, a najduže tri mjeseca.

Za učešće u radu i odlučivanju na predstojećim sjednicama skupština privrednih društava danas su, uime Vlade FBiH, opunomoćeni Renato Škrobo (JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar), Sanela Milavić – Repak (BH Telecom d.d. Sarajevo), Adnan Frljak (Tehničko-remontni zavod Hadžići d.d. Hadžići), Halko Balavac (Operator – Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo), Jasmina Pašić (RMU Banovići d.d. Banovići) Dragana Batinić Plakalović (Union banka d.d. Sarajevo), saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(FENA)