Vlada Kanade odgovorila na veliku kampanju bosanskohercegovačke dijaspore

IGK-Kanada Negiranje genocida nije sloboda govora, nego govor mržnje

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) je saopćio da je Vlada Kanade  odgovorila na njihovu kampanju pod nazivom “Hitni apel na političku krizu u Bosni i Hercegovini”, a odgovor je došao preko Filomene Tassi, ministrice u Vladi Kanade.

Ministrica Tassi je napisala da ugrožavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma predstavlja veliku prijetnju miru i stabilnosti u BiH, ali i u cijelom regionu i šire.

– Kanada je uvijek na strani mirne, ekonomski održive, multientičke demokratske BiH. Stav kanadske vlade u vezi BiH je potpuno jasan: bilo kakvo osporavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i udar na ustavni poredak, predstavlja prijetnju stabilnosti, suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu BiH. Trenutna dešavanja u BiH su u suprotnosti sa opredjeljenjima Kanade za mir i stabilnost u BiH i regionu – navela je.

Iz IGK navode da je u toku politička debata najodgovornijih kanadskih političkih subjekata u vezi sa krizom u BiH, te da se očekuju konkretnije mjere od Vlade Kanade u smislu sprečavanja secesionističkih težnji Mlorada Dodika i svih drugih koji narušavaju funkcionisanje države BiH.

– Bosanskohercegovačka dijaspora u Kanadi je samo u prvoj sedmici kampanje poslala više od hiljadu pisama članovima Kanadskog parlamenta. Dobili smo odgovore od brojnih vladinih i nevladinih visokoh zvaničnika, uključujući i nekoliko članova kanadskog parlamenta, a to su Peter Fonseca, Marie-France Lalonde, Emmanuella Lambropoulos, Brian Masse. Allan Rock, koji je služio kao kanadski ambasador pri Ujedinjenim nacijama, a prethodno je služio u kabinetu bivšeg premijera Jean Chrétiena kao ministar pravde i ministar zdravlja je javno podržao kampanju. Javna i nedvosmislena osuda jednog od najuglednijih kanadskih boraca za ljudska prava i slobode i borbu protiv genocida, Rocka, na ustavni poredak, teritorijalni integritet, nezavisnost, suverenost i međunarodni subjektivitet države BiH i njegova podrška kampanji svjedoči o potrebi još snažnije i konkretnije uloge Kanade u odbrani i jačanju bosanskohercegovačke države – ističu iz IGK.

Podsjećaju da je prije sedam dana IGK u ime bosanskohercegovačke zajednice započeo kampanju slanja pisama članovima Parlamenta Kanade, pozivajući Vladu Kanade da sankcioniše secesionističke težnje Milorada Dodika i drugih koji ozbiljnim kršenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, napadom na ustavni poredak, ugrožavanjem državnih institucija i ozbiljnim kršenjem ljudskih prava i sloboda pokušavaju otcijepiti entitet Republika Srpska od države Bosne i Hercegovine.

Kanada je pozvana da upotrebom svih sredstava, pojačanom saradnjom sa svojim saveznicima i konkretnijom saradnjom sa probosanskim liderima i državnim institucijama osigura očuvanje mira, stabilnosti terotorijalnog integriteta, nezavisnosti Bosne i Hercegovine u cilju sprečavanja novog genocida i agresije, saopćeno je iz IGK.

(FENA)