Vlasti u Mostaru neće učiniti ništa protivno značaju Liska harema

Predsjednik Gradskoga vijeća Grada Mostara Salem Marić oglasio se priopćenjem za javnost u vezi statusa Liska harema, poručivši kako gradska vlast neće učiniti ništa protivno interesima, prvenstveno obitelji žrtava, te vrijednosti i značaja Liska harema.

“Zbog toga potrebno je jasno kazati. Nikakvog procesa izmještanja Liska harema, ekshumacije ukopanih žrtava, privođenja Liska harema drugačijoj svrsi od one koju ima, neće biti”, poručio je u priopćenju Marić.

Da bi promjena lokacije ili izmještanje Liska harema bilo učinjeno, navodi Marić, treba provesti proceduru, kao što su izmjena i usvajanje regulacijskog plana za to područje ili donošenje stručne ocjene, te dodaje kako se ništa ne može uraditi bez dogovora svih strana.

“Svi procesi vezani za status, uređenje i izgled Liska harema od odgovornih organa uprave voditi će se isključivo uz puni kapacitet učešča obitelji žrtava, uvažavajući njihove stavove i mišljena. Liska harem predstavlja mjesto gdje leže oni koji su u ime vrijednosti slobode, pravde, domovine Bosne i Hercegovine, te otpora agresiji i fašizmu položili najvrijednije od svega, svoje živote”, navodi dalje Marić.

Ova tematika je, smatra predsjednik Gradskog vijeća Mostara, bolna za sve iskrene i dobre ljude bez obzira kojoj vjeri, nacionalnosti ili kulturnom identitetu pripadali. Stoga se, dodaje, prema Liska haremu treba odnositi posebno osjetljivo, pažljivo postupati i čuvati vrijednosti koje predstavlja bez pokušaja političke i bilo koje druge zloupotrebe.

“Ono što smo dužni zajednički uraditi je ograđivanje i dostojanstveno uređenje Liska harema kako bi služio svrsi obilaska ukopanih žrtava, odavanja počasti i priznanja, a ne političkih i društvenih prepucavanja. Također smo za izgradnju Centralnog spomen obilježja svim civilnim žrtvama rata, ali na način da nikako ne zadire u volju i osjećaje obitelji žrtava u Mostaru”, napominje Marić.

On uvjerava da postojeći predstavnici vlasti u Gradu Mostaru neće učiniti ništa protivno interesima prvenstveno obitelji žrtava, te vrijednosti i značaja Liska harema u Mostaru.

“Obitelj, Organizacija obitelji šehida i poginulih boraca Grada Mostara, te ostala udruženja imaju i nas kao svoje predstavnike u Gradskom vijeću i Gradu Mostaru koji će u vezi s Liska haremom raditi isključivo u interesu obitelji žrtava i značaja koji predstavlja i onemogućiti bilo kakve eventualne akcije suprotne interesima svih”, poručio je predsjednik Gradskoga vijeća Mostara Salem Marić.

(FENA)