Von der Leyen: Rusija nas neće ucjenjivati

“Najava Gazproma da jednostrano zaustavlja isporuku gasa kupcima u Evropi još je jedan pokušaj Rusije da iskoristi gas kao instrument ucjene.

Ovo je neopravdano i neprihvatljivo i još jednom pokazuje nepouzdanost Rusije kao dobavljača gasa. Spremni smo za ovaj scenario. U bliskom smo kontaktu sa svim državama članicama”, objavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, prenosi politički.ba.

Reagirajući na odluku Gazproma da prekine isporuke plina Bugarskoj i Poljskoj, ona je istakla da je Komisija, zajedno s članicama EU radila na tome da se osiguraju alternativne isporuke i “najbolje moguće nivoe skladištenja širom EU”.

“Države članice su postavile planove za nepredviđene situacije upravo za takav scenario i mi smo radili s njima u koordinaciji i solidarnosti. Upravo se održava sastanak koordinacione grupe za gas. Planiramo naš koordiniran odgovor EU.

Također ćemo nastaviti rad sa međunarodnim partnerima kako bismo osigurali alternativne tokove. I nastavit ću raditi sa evropskim i svjetskim liderima na osiguravanju sigurnog snabdijevanja energijom u Evropi.

Evropljani mogu vjerovati da smo ujedinjeni i u punoj solidarnosti sa državama članicama koje su pogođene ovim novim izazovom. Evropljani mogu računati na našu punu podršku”, saopćila je Von der Leyen.