VSTV imenovao nositelje pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine je drugog dana sjednice u Sarajevu donijelo odluku o imenovanju više nosilaca pravosudnih funkcija u BiH, odnosno Unsko-sanskom kantonu i Brčko Distriktu.

Prema saopćenju VSTV-a, imenovani su: Dino Muslić i Jasmina Lipovača na pozicije sudija Kantonalnog suda u Bihaću, Robert Jović, Šejla Drpljanin, Amela Mustafić i Vuk Lučić kao sudije Apelacionog suda Brčko Distrikta BiH, dok je Alida Kadić imenovana za glavnu tužiteljicu Tužiteljstva Unsko-sanskog kantona.

Novoimenovani nosioci pravosudnih funkcija će stupiti na dužnost 2. marta ove godine.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, Visoko sudsko i tužilačko vijeće  BiH je uzelo u obzir kriterije poput stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata, stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti nepristrasnog, savjesnog, marljivog, odlučnog i odgovornog obavljanja dužnosti, odnosa s radnim kolegama, ponašanja van posla i profesionalne nepristrasnosti i ugleda te iskustva na rukovodećim poslovima.

Pri imenovanju, VSTV primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih te poštuje ravnomjerna zastupljenost spolova.

(FENA)