Vučić lično radi na tome kako da Lavrov doputuje u Srbiju

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je situacija oko dolaska ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova u Beograd “izuzetno komplicirana” i da se logistikom njegovog putovanja bavi lično predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Zaista je nevjerovatno da je situacija u Evropi i u svijetu takva da se predsjednik jedne države treba baviti takvim stvarima, kao što je logistika oko putovanja jednog ministra vanjskih poslova od koje zavisi da li će doći ili ne”, rekla je Brnabić za televiziju Pink i dodala da su u pitanju problemi sa “preletima”, prenosi politički.ba.

Ona je ocijenila da posjeta Lavrova stavlja Srbiju u “izuzetno tešku situaciju”, ali da dokazuje izjavu predsjednika Vučića sa inauguracije, da će se u Srbiji “moći čitati i Šekspir i Dostojevski i Hemingvej i Gete”.

Srbija u “izuzetno teškoj situaciji”

Istakla je da u Srbiju može doći ministar vanjskih poslova i predsjednik vlade bilo koje druge zemlje, kao i kancelar Njemačke Olaf Scholz, čija je posjeta Srbiji najavljena nekoliko dana nakon Lavrova.

“Nekako je to teška, teška pozicija, a opet, ja mislim najispravnija moguća”, ocijenila je premijerka.

Vučić je u Bratislavi prošle nedjelje nagovijestio da nije u mogućnosti govoriti o svim problematičnim segmetima Lavrovljeve posjete.

“Komplicira se situacija oko dolaska Lavarova u svakom smislu, ali nisam još speman govoriti o tome. Ali, komplicira se u svakom smislu. Pitanja su kako će Lavrov doći, šta… i drugo…, vidjet ćemo”, rekao je Vučić.
Bez detalja

Međutim, da će ministar Lavrov ipak biti u Beogradu 6. i 7. juna zvanično je samo dan poslije izjave Vučića na brifingu za medije potvrdila portparolka Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova. Obasnila je da će se Lavrov tom prilikom susresti sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom inostranih poslova Nikolom Selakovićem, predsjednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem i srpskim patrijarhom Porfirijem.

Ipak, Zaharova nije odgovorila na jedno naizgled banalno pitaje – kako će Lavrov doći u Srbiju? Ministar vanjskih poslova Rusije je, lično, pod sankcijama EU, a pod sankcijama su i svi ruski civilni i vladini avioni. To znači da im je zabranjen prelet preko bilo koje zemlje EU. U prevodu, ukoliko se ne dogodi neki veliki presedan, Lavrov neće moći doći u Srbiju zvaničnom letjelicom Vlade Rusije, kako inače ide u posjete širom svijeta. Ipak, postoje bar još dva načina na koje bi Lavrov mogao doći u Srbiju i svaki od njih značio bi presedan, a jedan bi čak predstavljao bizarnost, koja se nikada od sada u historiji diplomatije, barem one na najvišem nivou, nije dogodila, piše Blic.rs.

1.Dozvola u posljednji čas

Lavrov, kao što smo rekli, ne može doći u posjetu Srbiji avionom Vlade Rusije, a da ne preleti neku od zemalja koja je Moskvi uvela sankcije. Mađarska, Rumunija, Bugarska, Grčka… sve one su članice EU i sve su uvele sankcije. Kuda god da krene, Lavrov će biti vraćen… osim ako nekim diplomatskim kanalima ne izdjejstvuje da njegova posjeta Srbiji bude izuzeta od sankcija. Ipak, to je sasvim nerealno očekivati.

“Jedino ako Rusi nisu izdjejstvovali kod Evropske komisije da ih propuste preko teritorije EU. Ja mislim da bi Mađari to uradili, ali treba doletjeti do nje. Ili preko Poljske, Rumunije, Bugarske… Ili Grčke i Makedonije. Ali da li bi iko to uradio i prekršio sankcije bez dozvole. Ne znam kako misle tehnički izvesti tu posjetu, kaže za Novu.rs Srećko Đukić, bivši ambasador Srbije u Bjelorusiji.

2.Dolazak iznajmljenim avionom

Druga mogućnost zvuči pomalo nevjerovatno, a ona podrazumijeva da Vlada Ruske Federacije iznajmi avion neke strane kompanije koja nije uvela sankcije Rusiji. U tom slučaju, Lavrov bi mogao doći u Srbiju tim avionom.

Iako bi i ovo bio presedan, ova mogućnost zvuči za nijansu realnije nego da neka od zemalja EU naprasno “oslobodi sankcija” Lavrovljev let u Srbiju. Takođe, zvuči daleko izvjesnije i od mogućnosti “broj 3”, koja se do sada nikada u historiji nije dogodila i zato se pominje više u domenu teorije.

3.Dolazak komercijalnim letom

Ta treća mogućnost podrazumijeva da Lavrov i njegova delegacija u Srbiju dođu redovim komercijalnim letom “Er Srbije”.

“To bi bilo krajnje neobično. Tako visoki funkcioner nikada nije letio redovnim letom. To se nije desilo u historiji SSSR i Rusije. Oni imaju svoju posebnu vladinu flotu i Lavrov ima svoj avion kojim leti. Ne znam da li bi njihove službe sigurnosti dozvolile da leti redovnom linijom. Ako bi se desilo to bi bio jedan nevjerovatan izuzetak, kaže Đukić.

Dragan Šutanovac, predsjednik Savjeta za strateške politike i nekadašnji ministar odbrane izjavio je za Danas da su komplikacije proizvod činjenice da su zemlje EU uvele sankcije, kako ruskoj državnoj avio kompaniji, tako i vladinim avionima.

“Jedino rješenje je da ministar Lavrov leti komercijalnim letom “Er Srbije” ili da Vlada Ruske Federacije iznajmi avion kompanije koja nije iz Rusije. Imajući u vidu da se radi o ministru Lavrovu teško je zamisliti da bi on letio komercijalnim letom, a već sad može se predvidjeti situacija u kojoj dolazi do, sada već uobičajene prakse, prijave da je u avionu bomba”, navodi Šutanovac.

Napad na Bošnjake

Posjeta Lavrova Srbiji izazvala je veliki interes u svijetu.

On se potvrudio da ga učini još kontraverznijim, dajući intervju javnom RTV servisu manjeg bh. entiteta.

“Zapad radi sve da bi u okviru tzv. reforme biračkog procesa natjerao Hrvate da prihvate da će ih, kao i prije, u zajedničkim institucijama BiH predstavljati Bošnjaci ili ljudi koji su potpuno politički saglasni sa Bošnjacima.

Јa ne želim reći da Bošnjaci nisu u pravu u nečemu, ali dejtonska načela zahtijevaju saglasnost tri konstitutivna naroda. I, što se tiče samostalnosti BiH, obratite pažnju, Amerikanci imaju posebnog ambasadora koji je nadležan za provođenje biračkih reformi u BiH, i to u mnogome govori koliko su samostalne vlasti u Sarajevu”, rekao je šef ruske diplomatije.