Za projekte u sektoru vodoprivrede u BPK Goražde 890.000 KM

Premijerka Bosanskopodrinjskog kantona (BP) Goražde Aida Obuća i ministar za privredu Haris Salković održali su sastanak s predstavnicima lokalnih zajednica sa područja kantona, s ciljem definisanja prioritetnih  projekata za građane BPK iz oblasti vodoprivrede.

Ministarstvo za privredu BPK objavilo je javni poziv lokalnim zajednicama za podnošenje zahtjeva i  korištenje sredstava ostvarenih po osnovu prihoda od vodnih naknada prema planu i programu utroška sredstava u sektoru vodoprivrede za 2022.godinu.

Vrijednost programa čiji je cilj sufinansiranje projekata izgradnje, rekonstrukcije, održavanja vodnih objekata i uređenja vodotoka ili izrade tehničke dokumentacije je oko 890.000 KM.

Sastanku je prisustvovao načelnik općine Pale u FBiH te saradnici iz Gradske uprave Grada Goražde i Općine Foča u FBiH koji, po riječima ministra Harisa Salkovića, nisu mogli adekvatno odgovoriti na pitanja u vezi projekata koje je neophodno realizovati, a za čiju implemetaciju već postoje zahtjevi građana.

– U Gradu Goražde definisana su tri prioritetna projekta, a to je projekat vodosnabdijevanja stanovništva u visinskim zonama, za što smo obećali izdvojiti sredstva, što bi i učinili ali se u međuvremenu oglasio gradonačelnik Goražda koji je kazao da ima obezbjeđena sredstva sa drugih nivoa za realizaciju ovog projekta, a da sredstva koja je obezbijedila Vlada budu usmjerena za realizaciju druge faze projekta sanacije potisnog cjevovoda u užem gradskom jezgru, zbog čestih evidentnih problema u prekidima vodosnabdijevanjem s kojim se susreću građani. Nažalost, još nismo dobili potvrdu da je Grad Goražde obezbijedio ta sredstva, a ukoliko se ne dokaže suprotno, mi ćemo sredstva uložiti u vodosnabdijevanje stanovništva u visinskim zonama – kazao je Salković.

Kada je riječ o prioritetnim projektima u lokalnim zajednicama Pale i Foča u FBiH, definisani su projekti čija implementacija je započela u protekloj godini.

– Jedan od projekata koji bi se trebao raditi u općini Foča u FBiH je nastavak izgradnje kanalizacione mreže na lokalitetu naselja Odžak. Radovi su započeti prošle godine, a kroz realizaciju druge faze projekta bit će obuhvaćeno negdje oko 40 domaćinstava. Sa načelnikom Općine Pale u FBiH , definisali smo prioritete, a to je sufinansiranje nabavke  prečistača otpadnih voda, za čiju implementaciju je ova lokalna zajednica aplicirala  i prema federalnom ministarstvu, a kako bi se ovaj projekat priveo kraju, mi ćemo i ove godine izdvojiti nedostajuća sredstva – dodao je minister za privredu BPK Goražde.

Ciljevi  programa obuhvaćeni su i Strategijom razvoja Bosanskopodrinjskog kantona Goražde za period 2021. – 2027. godina, a rok za dostavljanje zahtjeva za korištenje sredstava po ovom javnom pozivu ističe sutra.

(FENA)