Zaimović: Treba izraziti odlučnost za odbranu ustavnopravnog poretka BiH (VIDEO)

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirsad Zaimović izjavio je da je Klub Stranke demokratske akcije (SDA) predložio da taj dom na današnjoj sjednici izglasa Rezoluciju o osudi napada na ustavnopravni poredak države BiH.

– Naime, na 24. posebnoj sjednici Narodne skupštine RS, održane 10. decembra usvojena je deklaracija o ustavnim principima manjeg bh. entiteta i četiri informacije o prenosu nadležnosti, a što predstavlja ozbiljnu prijetnju ustavnopravnom poretku BiH. Stoga smo mišljenja da moramo reagovati na ovakve pokušaje i izraziti spremnost i odlučnost za odbranu ustavnopravnog poretka BiH – rekao je Zaimović.

Smatra da se Predstavnički dom treba oglasiti kako bi osudio zaključke Narodne skupštine RS i deklaraciju o ustavnim principima.

Ukoliko se usvoji Rezolucija Predstavnički dom će pozvati Tužilaštvo BiH i sve druge institucije da hitno reaguju u skladu sa svojim nadležnostima i spriječe napad na ustavni poredak te procesuiraju sve one koji su učestvovali u izvršenju ovog krivičnog djela.

Također će pozvati NATO snage i EUFOR da u, skladu sa svojim mandatima, zbog izraženih prijetnji stabilnosti i miru pojačaju vojno prisustvo u BiH, a posebno na teritoriji Brčko Distrikta BiH.

– Predstavnički dom zahtijeva od visokog predstavnika i svjedoka – garanata Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH da hitno reaguju i zaustave sve aktivnost na rušenju ustavnog poretka i državnih institucija BiH i spriječe ugrožavanje stabilnosti mira u BiH i regionu – kaže se u Rezoluciji o kojoj će glasati poslanici Predstavničkog doma na današnjoj sjednici koja je u toku.

(FENA)