Zamjenik ministra odbrane BiH Okolić na onlajn Ministarskom sastanku CEDC+WB

Zamjenik ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Mirko Okolić učestvovao je danas na onlajn Ministarskom sastanku Srednjoevropske odbrambene saradnje i zapadnog Balkana – CEDC+WB (Central European Defence Cooperation + Western Balkans), koji predstavlja bezbjednosnu i odbrambenu platformu u cilju razvoja zajedničkih interesa učesnika CEDC-a.

Na sastanku su učestvovali i predstavnici ministarstava odbrane punopravnih članica CEDC-a – Republike Austrije, Republike Hrvatske, Republike Češke, Mađarske, Republike Slovenije, Republike Slovačke, Republike Poljske i predstavnici zemalja zapadnog Balkana: Republika Albanija, Crna Gora, Republika Sjeverna Makedonija, Republika Srbija i Kosovo*.

Teme sastanka bile su pitanje kredibiliteta, podsticanje bližeg partnerstva kao sredstva za unapređenje evropskih integracija zapadnog Balkana; zajednička bezbjednost – zajednička odgovornost, bezbjednosni izazovi vezani za COVID-19 kao podsticaj za jačanje regionalne saradnje; te novi odgovori na stare probleme, nove inicijative i alati Evropske unije kao prilika za pojačanu saradnju sa zapadnim Balkanom.

Zamjenik ministra Okolić je pohvalio dosadašnju saradnju zemalja članica CEDC-a, te naglasio potrebu ispunjavanja osnovnih vrijednosti EU radi dobijanja njene podrške.

– Ohrabren sam podrškom koju je BiH dobila iz Evropskog mirovnog instrumenta. Savjet EU je proteklog mjeseca odobrio pomoć u opremi i vozilima za deminerski bataljon OS BiH u vrijednosti od 10 miliona eura. Ovo je snažna poruka da EU, u okviru svoje spoljne i bezbjednosne politike, pored misije EUFOR-a, dodatno brine o bezbjednom i stabilnom okruženju regije – naglasio je Okolić.

Vezano za bezbjednosne izazove povodom pandemije virusa COVID-19, Okolić je naveo da to nije samo globalni zdravstveni problem, već i ozbiljan bezbjednosni izazov sa kojim se nosi i zapadni Balkan.

Na kraju sastanka zamjenik Okolić je istakao da je Bosna i Hercegovina zahvalna i Vijeću za vanjske poslove EU koje je prepoznalo izazove pred razmatranje Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a za produženje mandata misije “Althea” u BiH.

– Ova misija je od višestrukog značaja za našu zemlju, jer pored svog osnovnog mandata – očuvanja bezbjednog i stabilnog okruženja, pruža veliku podršku u našim zadacima – kroz obuku i vježbe, te uništavanje viškova naoružanja i municije – ustvrdio je on, istakavši opredijeljenost za jačanje kapaciteta i veći doprinos u budućim misijama EU, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

(FENA)