Zastupnici HDZ-a opstruirali Rezoluciju o zaštiti ustavnopravnog poretka BiH

Zastupnici HDZ-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto i Nikola Lovrinović još jednom su svojim postupcima opstruirali donošenje važnih odluka za državu Bosnu i Hercegovinu.

Naime, kako kaže zastupnik SDP-a Saša Magazinović, Krišto i Lovrinović su napustili današnju sjednicu proširenog Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

“Ovim potezom postigli su da nije bilo kvoruma. Time su spriječili da se na dnevni red stavi Rezolucija o zaštiti ustavno-pravnog poretka države Bosne i Hercegovine”, kazao je Magazinović.

Ovo je, kaže Magazinović još samo jedan u nizu dokaza kojima se potvrđuje da HDZ blisko sarađuje sa SNSD-om.

Grupa zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputila je zahtjev da se na dnevni red današnje sjednice uvrsti i “Prijedlog rezolucije o zaštiti ustavno-pravnog poretka države BiH”.

Rezolucija u potpunosti odbacije zaključke sa posebne sjednice NSRS o prebacivanju nadležnosti s države na entitete, te ih ocjenjuju kao neustavne.

Rezolucija zaključke i Deklaraciju NS RS definiše kao napad na ustavni poredak, te pozivaju Tužilaštvo da hitno reaguje i procesuira sve one koji su učestvovali u donošenju istih.

Oni traže od visokog predstavnika, PIC-a i međunarodne zajednice da odmah reaguju i sankcionišu sve one koji učestvuju u rušenju ustavnog poretka BiH.

U rezoluciji se još poziva i NATO da pojača svoje prisustvo u BiH, a posebno u Brčko distrikru.