Zelenski: Ukrajina postala članica ‘Evropske energetske unije’

Ukrajina i Evropska unija završile su integraciju dvaju energetskih sistema te je tako Ukrajina sada povezana sa glavnom evropskom mrežom za električnu energiju.

– Ukrajina je postala članica ‘Evropske energetske unije’. Sada naša struja teče u EU i obrnuto. Zahvalan sam članicama EU, a posebno predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, evropskom povjereniku za energetiku Kadriju Simsonu i svima, zahvaljujući kojima sada imamo jedinstven energetski sistem – napisao je Zelenski na Twitteru, prenosi Ukrinform.

Prema Uredu predsjednika Ukrajine, nacionalna kompanija za električnu energiju Ukrenergo i evropske kolege završili su integraciju ukrajinskog i evropskog energetskog sistema.

– Ukrajinski i evropski energetski sistem sada rade sinhronizovano – rekao je Zelenski.

Zelenski je podsjetio da se u noći kada je Rusija započela rat protiv Ukrajine ukrajinski energetski sistem odvojio od ruskog i bjeloruskog energetskog sistema i da se više nikada neće vratiti.

– Neprijatelj je očekivao da će se ukrajinski energetski sistem urušiti, da se nećemo moći nositi, pa je zauzeo nuklearnu elektranu u Zaporožju, namjerno bombardirao i nastavlja bombardirati termoelektrane u ukrajinskim gradovima, kao i dalekovode. Ali ukrajinski energetski sistem je radio stabilno i postojano svih 21 dan od početka rata, što su prepoznali Evropljani. I od danas više nismo sami – naglasio je Zelenski.

Ukrajinski energetski sistem od sada ima pouzdane rezerve energije koje se nalaze u inostranstvu i stoga je zaštićen od napada osvajača.

– Sada imamo jedinstven energetski cirkulacijski sistem, od Lisabona do Mariupolja. Ukrajina je u ‘energetskoj eurozoni’. Ne možemo biti poraženi – dodao je Zelenski.

(FENA)