Željezničar u derbiju na Grbavici savladao Borac

Fudbaleri Željezničara su u derbi susretu trećeg kola Premijer lige Bosne i Hercegovine večeras na Grbavici pobijedili banjalučki Borac sa 2:0.

Bio je ovo prvi meč za obje ekipe u ovoj sezoni Premijer lige zbog nastupa u evropskim takmičenjima, a Željezničar je golovima Nedima Mekića uspio doći do trijumfa.

Domaći su dominirali većim dijelom utakmice, a  pobjednik je odlučen na početku drugog poluvremena kada je “plejmejker” Željezničara postigao dva gola.

Od početka utakmice Željezničar je krenuo potpuno ofanzivno i napravio nekoliko prilika preko Krpića, Amoaha, Gasala, Jašarevića, ali se rezultat nije mijenjao. Gosti su se uglavnom branili pokušavajući da učine nešto više iz kontranapada, a prvi put su zaprijetili u finišu poluvremena preko Kvržića koji je šutirao pored gola.

Nakon postignutog gola Željezničar je nastavio s napadima, a u 53. minuti u prilici se našao Gasal koji pogađa stativu.

Dvije minute kasnije domaći su udvostučili prednost. Mekić je sa tridesetak metara centrirao u šesnaesterac, niko od igrača u kaznenom prostoru nije uspio da dotakne loptu koja je iznenadila golmana Mijatovića i završila u mreži.

Mekić je mogao i do hat-tricka u 59. minuti ali je ovoga puta Mijatović uspio da obrani njegov udarac.

U nastavku meča gosti su krenuli nešto ofanzivnije, a najbolju priliku za gol imali su u 71. minuti preko Corteza koji je pogodio stativu.

Do kraja susreta trajala je opsada gola Željezničara, ali su domaći uspjeli da se odbrane i upišu pobjedu.

U nastavku ista slika kao i na početku susreta. Željezničar je odmah krenuo silovito u napad, a odbrana Borca kapitulirala je u 47. minuti. Nakon jednog centaršuta, odbrambeni igrač Borca izbio je loptu na koju je natrčao Mekić i sa 18 metara pogodio donji desni ugao Borčevog gola.

FENA