Žene borci Armije BiH će dobiti punu podršku Općine Stari Grad

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić ugostio je fanas predstavnice Udruženja “Žene borci 92-95 KS” Nerminu Pizović-Muratbegović, Samiru Mešević – Šetkić i Dževadu Trešnjo dobitnicu najvišeg ratnog priznanja Zlatnog ljiljana i pripadnicu IV motorizirane brigade koja je u ratu izgubila ruku.

U vrijeme agresije na našu Bosnu i Hercegovinu od 1992.-1995. godine u redovima Armije RbiH, borilo se 5.360 žena. Mnoge su dale živote, neke su teško ranjene i stekle statuse ratnih vojnih invalida, a veliki je broj i onih koje se danas bore s PTSP-jem.

Iako su dobrovoljno pristupile Armiji RBiH, spremno stale u prve redove i branile državu, nažalost institucionalno nisu zbrinute i nalaze se na marginama društva. Osnovale su svoje Udruženje.

– Mi želimo da se zna za nas, da nismo više na margini društva, ako ne zbog nas samih, onda zbog naše djece koja moraju znati ko su bile njihove majke i šta smo dale za ovu državu – kazala je Pizović-Muratbegović.

Hadžibajrić je ponudio punu podršku Općine Stari Grad, jer, kako je kazao, njihove zasluge ne smiju biti zaboravljene niti smiju ostati na marginama društva.

U što kraćem roku nastojat ćemo da osiguramo kancelarijski prostor za djelovanje Udruženja u općini Stari Grad, kao i finansijsku podršku. Nastojat ćemo im pomoći i kroz projekte koje rade, a dogovorili smo i održavanje tribine Udruženja žene borci 92-95 u našim prostorijama – kazao je načelnik Hadžibajrić.

Istakao je da je svjestan ogromnog doprinosa koji su žene borci dale za odbranu države i da je obaveza svih da ta žrtva nikada ne bude zaboravljena i da budu zbrinute, te da su u prethodnim godinama u samoj Općini Stari Grad zaposlene dvije žene borci Armije RBiH.

Udruženje “Žene borci 92-95 KS” imaju u planu i otvaranje spomen-sobe koju će činiti uspomene, fotografije i biografije svih žena boraca, te su u tom smjeru već ostvareni kontakti s upravom Spomen sobe „Zelenih beretki“ u ulici Obala Kulina bana broj 32, kako bi se ova ideja realizirala u prostorijama koje oni koriste, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

(FENA)