Zukić: Na putu blokiranja Bošnjaka ima i kontrablokada, ipak igramo na domaćem terenu

Predsjedavajući Kluba Bošnjaka Doma naroda Federacije BiH Muamer Zukić (SDA) smatra da su se udružili strani i domaći faktori kako bi blokirali Bošnjake i njihovo pravo da budu politički narod.

“Naše je pravo da donosimo odluke u svojoj zemlji. Bošnjaci su prvo blokirani u RS-u i tu se više ne pitamo. Blokirani su u kantonima s hrvatskom većinom i tu se ne pitamo. Blokirani su na nivou države, pa sad odluke u državnom Domu naroda donose nebošnjaci i samo jedan Bošnjak – znači ni tu se ne pitamo. Blokiraju se polahko i po kantonima”, poručio je član SDA.On smatra da je plan blokirati Bošnjake i na nivou Federacije BiH na način da se bošnjačka većina preglasava.

“Naravno biće tu i tamo po neki Bošnjak koji će se nešto pitati. Kao što ima Bošnjaka pojedinaca koji se pitaju i u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Austriji… Ali to nas ne čini političkim narodom, niti ozbiljnim državnim faktorom”, dodao je.

Zukić je najavio, kako je nazvao, i kontra blokadu.

“Na putu blokiranja Bošnjaka ima jedna kontrablokada u formi potpredsjednika Federacije iz bošnjačkog naroda (Refik Lendo). I sad im je to problem. Sad nas kritiziraju. Kako se mi usuđujemo da blokiramo njihov put našeg blokiranja?! I oni će, kažu, upotrijebiti ‘mehanizme’ protiv onih koji blokiraju njihov pokušaj naše blokade. Gospodo, DA! Lendo je obavezan blokirati vaš put blokiranja našeg naroda! A imamo i mi svoje mehanizme. Ipak, igramo na domaćem terenu”, zaključio je.

Zukić je ovime poslao poruku međunarodnoj zajednici, a očito posebno američkom ambasadoru u BiH Michaelu Murphyju, koji je nedavno izjavio da “ako bude blokada prilikom formiranja Vlade FBiH vlasti SAD imaju kapacitet poduzeti odgovarajuće aktivnosti.”

Kao što je poznato, potpredsjednik FBiH Refik Lendo (SDA) je potvrdio kako neće dati svoj potpis na sastav nove Vlade FBiH bez SDA.

“SDA, SDP i HDZ trebaju naći rješenja. Blokada mi se kao riječ ne sviđa. Mi, SDA i DF trebamo da učestvujemo. Ne možemo blokirati, da jedni hoće drugi neće. Dok ne dođe do generalnih razgovora, ne želimo govoriti o imenima od premijera do ministra”, kazao je Lendo.