Narod sve može okrenuti u svoju korist

Admir Kapo

Admir Kapo, predsjednik Udruženja
“Kupujmo i koristimo domaće”

Admir Kapo već više od deceniju i po sa svojim udruženjem „Kupujmo i koristimo domaće – kvalitetno proizvedeno u BiH“ upozorava na neophodnost kupovine domaćih proizvoda, kao na sudbinsko pitanje ove države. Svaka marka koja se potroši na domaći proizvod je uračunata u razvoj ove države i zapošljavanje mladih ljudi.

Bosna Global: Upravo ste objavili da je više od 137 milijardi KM ukupan deficit BiH prema svijetu u zadnjih 20 godina. Djeluje stravično. To se donekle ipak pokrivalo, pored povećanja izvoza, uglavnom stranim penzijama i direktnim doznakama iz inostranstva, putem direktne strane pomoći, jačanjem turizma, posebno iz arapskih zemalja, investicijama i kreditima… Kojim još sredstvima smanjivati spoljnotrgovinski deficit?

KAPO: Najbolji način kako smanjiti deficit je povećanje proizvodnje (posebno sirovina koje možemo proizvoditi) i kupovina artikala iz  naše zemlje. Promjena svijesti je prioritet svih prioriteta, da narod počne razmišljati koliko nam može biti bolje, lakše i prosperitetnije kad budemo dali mali doprinos poboljšanju stanja a to je ono što svaki pojedinac može da uradi, kupi domaći proizvod i koristi usluge naših firmi. Godišnji deficit naše zemlje je  u prosjeku oko 6,5 milijardi KM, ukoliko budemo svijesni najmanje 25 posto od tog iznosa možemo spasiti da ostane u državi.

Bosna GlobalDeficit prema Srbiji i Hrvatskoj od 30 milijardi najviše zabrinjava i sa pozicije finansijske sigurnosti ove zemlje. Postoji nešto što je neravnopravni tretman BH. proizvoda u Srbiji i Hrvatskoj. Dosta puta su u tamošnjim trgovinama, umjesto na policama, u magacinima nalaženi skriveni BH. proizvodi. Kako je moguće to spriječiti?

KAPO: Primjer Srbije i Hrvatske je naveden jer su nam to susjedne zemlje, manje- više u istoj ekonomskoj situaciji kao i mi i sa ove dvije države pravimo više od 40 posto ukupnog deficita. U BiH imate veliki broj proizvoda iz navedenih zemalja a te iste ili slične artikle i mi ovdje proizvodimo. Zašto vjerujemo drugima više nego sebi? Puno je stvari koje utiču na ovakav naš odnos i zato moramo mijenjati svijest. Zašto nemamo ni približan broj proizvoda iz BiH u Srbiji i Hrvatskoj? Zašto se ne traži reciprocitet bar onih artikala što i sami možemo ponuditi? Sve to već prelazi u sferu politike i odgovore na ta pitanja treba tražiti od nekog drugog.  Narod je taj koji može sve ovo preokrenuti u svoju korist, kupovinom proizvoda iz BiH sve manje će se uvoziti a na taj način ćemo početi da živimo bolje.

Proizvedeno u Bosni i Hercegovini - kupujmo domace

Bosna Global: Strahovit problem je tretman domaćih proizvoda čak i u BiH. Recimo u Kiseljaku se ispostavi da gost u restoranu ne može dobiti „Sarajevsko pivo“, dok se u Sarajevu proda više od tri miliona litara „Sarajevskog kiseljaka“, koji je proizvod iz Kiseljaka. RS ekonomski propada zbog kupovine proizvoda iz Srbije, dok se u Sarajevu proizvodi iz Banja Luke tretiraju i kupuju kao domaći.

KAPO: Proizvod iz Banja Luke, Posušja ili bilo kojeg drugog grada iz BiH jeste domaći proizvod, na taj svaki proizvod se plaća PDV i od prodaje se isplaćuju plaće, doprinosi… Veliki su benefiti za cijelo društvo.
Neka se svaki pojedinac ma kako se zvao i kojoj etno skupini pripadao upita: Da li želi imati veću plaću? Da li želi da mu djeca žive na svojim ognjištima ili da idu van države, da rade zadnje poslove, one koje ne želi da radi omladina na Zapadu? Želimo li dobro sebi i svojim porodicama ili ćemo nastaviti uništavati sebe radi drugih? Iskreni odgovori na ta pitanja mogu dovesti do promjene svijesti. Mnoge firme u manjem entitetu su propale zbog uvoza iz Srbije. Pitajte privrednike iz RS-a kako je njima da dođu na tržište Srbije? Isti slučaj i sa Hercegovinom koja je skoro pa ostala prazna i ako se nešto ubrzo ne promjeni sve će manje tamo biti omladine. Ako nam je to cilj onda smo na pravom putu. Dok održavamo radna mjesta, kupovinom naših proizvoda,  svim državama sa kojima imamo deficit činimo uslugu i takvim djelovanjem uništavamo perspektivu svojoj djeci. Ne znam jesmo li toga svijesni tog sunovrata kao vlastitog izbora, pa je jako važno da svaki pojedinac odgovori sebi na gore postavljena pitanja.

Bosna Global: Vaše udrženje je nedavno pravilo anketu o prodaji domaćih proizvoda i to u bošnjački većinskom dijelu. Kakvi su podaci? Šta se može učiniti da svijest o kupovini domaćeg konačno proradi?

KAPO: Udruženje radi već 16. godina na podizanju svijesti o značaju kupovine naših proizvoda. Generalni zaključak je: Mi smo, nažalost, nesvjestan narod, plaćamo ogromnu cijenu zbog toga. Svijest se popravila u odnosu kako je bilo, ali nije to još ni blizu gdje težimo da budemo. Nažalost, ovako jedan bitan strateški cilj je još uvijek na leđima jednog udruženja. Moramo svi dati puno više da bi osjetili rezultate. Kao udruženje organizovali smo do 2015. godine osam nacionalnih kampanja i samo 2017. godine dobili podršku od Ministarstva trgovine FBiH. Prošle godine u doba pandemije kad smo svi vidjeli šta znači imati domaću proizvodnju pokrenuli smo kampanju i obratili se svim institucijama ali se niko nije uključio. Ukoliko želimo rezultate i uspjeh, za bolji život moramo svi do jednoga dati svoj doprinos.