Schallenberg: Proširenje je najjači geopolitički instrument koji Evropska unija ima

Savezni ministar za evropske i internacionalne poslove Austrije Alexander Schallenberg pozdravio je činjenicu da su u Bosni i Hercegovini opći izbori provedeni u skladu sa zakonom i na miran način jer je to važno za osiguranje povjerenja građana u demokratske institucije.

– Očekujemo da svi politički akteri preuzmu punu odgovornost i sarađuju kako bi se brzo uspostavila funkcionalna zakonodavna tijela. To je u interesu građana, ali i stabilnosti u široj regiji – kazao je Schallenberg u intervjuu za Fenu.

Napomenuo je da Austrija u potpunosti podržava ulogu visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta i s kojim su u čestom kontaktu.

– Susreo sam se njim prošle sedmice kako bismo razgovarali o općim izborima kao i o destabilizirajućim efektima ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine na Bosnu i Hercegovinu – dodao je ministar.

Osvrnuo se i na nedavno donesene odluke visokog predstavnika u BiH koje se tiču Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH, kazavši da je stav Austrije jasan, a to je da će uvijek davati prednost dogovoru postignutom između političkih stranaka, ali smatra da odluke koje je sada donio Schmidt pružaju dobru i snažnu osnovu za bolje funkcioniranje Federacije.

– Građani zaslužuju funkcionalnu vladu i zbog toga odluke koje je donio Schmidt imaju našu punu podršku – istaknuo je ministar Schallenberg.

Govoreći o putu BiH ka Evropskoj uniji, ministar podsjeća da je Vlada Austrije od samog početka tvrdila da se mora posvetiti pažnja jačem povezivanju zemalja zapadnog Balkana s Evropskom unijom, a ne prepuštati taj prostor trećim akterima.

– To nam ne bi bilo u interesu. Proširenje je najjači geopolitički instrument koji Evropska unija ima. Stoga pozdravljamo jasnu preporuku Komisije da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata za članstvo u EU. Ovo je dokaz strateške dalekovidosti, a već dugo je zanemareno. Evropsko vijeće sada mora slijediti preporuku – naglasio je.

Dodao je, međutim da, istovremeno, i vlasti u Bosni i Hercegovini također moraju poduzeti potrebne korake za jačanje funkcionalnosti državnih institucija, vladavine prava, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, za garantiranje slobode medija i rješavanja pitanja ilegalne migracije.

– Put u Evropu je dvosmjerna ulica. I da budem vrlo jasan: put vodi preko Brisela, a ne preko Moskve – jasno je naglasio savezni ministar za evropske i internacionalne poslove Austrije Alexander Schallenberg.

Na pitanje koliko je vjerovatan nastavak proširenja Evropske unije, ministar je podvukao da je regija zapadnog Balkana tradicionalno prioritet Austrije, a nakon što je Rusija započela svoj rat protiv Ukrajine geostrateška perspektiva se tako dramatično promijenila te da više ne može biti sumnje – zemlje zapadnog Balkana pripadaju Evropi, ova regija nije njeno stražnje, nego njeno unutrašnje dvorište, njena otvorena terasa.

– Stoga Austrija ostaje čvrsti zagovornik proširenja Evropske unije u regiji. Mi sada očekujemo brzi napredak u procesu proširenja. Pozdravili smo činjenicu da su u julu otvoreni dugo očekivani pregovori o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Davanje statusa kandidata za članstvo u EU za BiH i liberalizacija viznog režima za Kosovo moraju biti logični sljedeći koraci – stava je austrijski ministar.

Pojasnio je da postoje jasna očekivanja od vlasti Bosne i Hercegovine da konačno odlučno krenu naprijed s punom posvećenošću i odgovornošću. Ta očekivanja nisu nova, niti vlasti moraju početi raditi ispočetka, kaže ministar i dodaje da će napredak u reformama obnoviti energiju na putu Bosne i Hercegovine ka EU.

Na pitanje kako gleda na uticaj ruske invazije na Ukrajinu u regiji zapadnog Balkana i s tim u vezi moguće proširenje EU, ministar Schallenberg je kazao da je ruski agresorski rat odlučujući trenutak za Evropu koji zahtijeva temeljne odgovore.

– Ako se želi da zemlje zapadnog Balkana budu dio evropskog modela, vjerodostojna perspektiva članstva u Evropskoj uniji sada je važnija nego ikada prije – kazao je ministar i dodao da je Austrija oduvijek čvrsto podržavala proces proširenja u regiji te da je krajnje vrijeme da proces proširenja poluči opipljive rezultate.

– Mislim na brz pristup elementima jedinstvenog tržišta, ali i drugim područjima poput sigurnosti. Iznad svega, moramo naći načine da pristupne procedure što prije povežu napredak u reformama s konkretnim benefitima, tako da zemlje kandidati i njihovi građani imaju koristi – zaključio je u intervjuu za Fenu savezni ministar za evropske i internacionalne poslove Austrije Alexander Schallenberg.