Nasrudin hodžin zakon: Kada u komšiluku ministar podnese ostavku, odmah smijenite našeg

Ne znam da li je sa novim demokratskim propisima u našim čitankama ostala priča o Nasrudin hodži i krčagu. Neki su je možda kao nastavnu jedinicu izbacili kao neprimjerenu zbog samog hodže, a neki zbog “nasilja” nad dječakom kojeg je hodža slao sa krčagom po vodu. Danas bi dječak okrenuo “plavi telefon” i Nasrudin bi imao problema sa socijalnom službom i sa zakonom.

Vrećama novca protiv poplave

Neuobičajeno kišovito proljeće ove je godine donijelo bujice, poplave i klizišta u skoro cijeloj zemlji,pa skoro da i nema područja koje nije pretrpjelo makar minimalne posljedice, a nekoliko područja se suočilo sa milionskim štetama.

Obično su to područja uz rijeke koja se peroidično, s jeseni ili s proljeća suočavaju sa hirovitošću rijeka koje su i narodne poslovice opisale kao dobre sluge, ali zle gospodare.
Postoje, međutim, institucije koje se izdašno finansiraju da bi se štete preduprijedile ili ublažile. Prije svih dva entitetska hidrometeorološka zavoda koji je služe samo zato da bismo znali hoćemo li ponijeti kišobran ili kolika je jučer bila najviša temperatura.

Onako kako smo spremni zaviriti u komšijsko dvorište zbog neke afere ili intrige, tako bismo trebali, neko i profesionalno, pratiti ekstremne meteorološke i hidrološke situacije u susjedstvu. Pouzdano znamo da će olujno nevrijeme u Hrvatskoj za 24 do 48 sati stići i u zapadne, a zatim i centralne dijelove naše zemlje. Možda ne istog intenziteta, nekad slabije – nekad jače, ali je to dovoljno vremena da se poduzmu neke preventivne mjere za zaštitu.

Postoji također i agencije za vodna područja sliva Save i Jadranskog mora, koje neovisno o meteorološkim prilikama prate i obavještavaju o vodostaju rijeka te potencijalnim opasnostima od bujica i klizišta.

Naravno, postoji i Civilna zaštita, koja bi trebala biti organizirana od lokalnog do državng nivoa. I na kraju lokalne administracije, gdje u vanrednim situacijama načelnik/gradonačelnik preuzima ulogu komandanta civilne zaštite.

Sve to kod nas funkcionira tako što se odbrana od poplava organizira kad voda dođe do prvih kuća. Kad uđe u prve kuće načelnik, koji se dotad bavio patriotskim temama izmjena Ustava i zaštite nacionalnog interesa, šalje telefaks federalnom premijeru sa zahtjevom za pomoć, a petnaest minuta kasnije na Facebooku objavi sliku u gumenim čizmama ispod koje piše da “nas je Sarajevo zaboravilo”.

Onda civilna zaštita iz Sarajeva šalje vreće sa pijeskom i pumpe, a sutradan član Predsjedništva dođe da se slika i poruči da poplavljeni neće biti zaboravljeni.

Onda krene licitiranje sa štetama prije nego je ikakva komisija formirana i naravno uvijek je manje novca nego što je zahtjeva za naknadu štete.

Na kraju se završi tako da se od poplava branimo vrećama novca i nikad se ne odbranimo.

Novca ima – uz obavezne parafiskalne namete poput vodnih naknada, te prihode od koncesija za eksploataciju vode, riječnog šljunka i druge vrste prihoda, tu su i budžetska izdvajanja za sistem zaštite i spašavanja, te interventna sredstva iz tekućih rezervi. Ali…

Holandija se hiljadu godina borila s poplavama, da bi na kraju zemlja koja se trećinom teritorije nalazi ispod nivoa mora riješila taj problem. Eksperti iz Holandije 2016. godine boravili su u BiH i preporučili sistem ranog upozoravanja na poplave i u projekat je uloženo 200 miliona KM od kredita i 90 miliona KM nepovratnih sredstava.

“Čak i ako imate na raspolaganju sva sredstva i uspostavljen sistem za rano upozoravanje i sistem zaštite od poplava, a ne postoji saradnja, svi vaši napori su uzaludni. Glavna lekcija od poplava iz 2014. godine jeste da bez saradnje svi napori bazirani na ekspertizi i pomoći naše Vlade bit će uzaludni”, kazali su tada Holanđani.

Kod nas cijeli ovaj sistem počne da funkcionira kada su prve kuće već pod vodom.

Beogradski pucanj u Lukavcu

Četrdeset dana nakon što je maloljetni ubica počinio masakr u beogradskoj školi “Vladislav Ribnikar” njegov pucanj odjeknuo je i u Lukavcu. Za svih tih 40 dana u javnom prostoru regiona koji, zbog razumljivosti jezika i dostupnosti informacija, nema granica, brujale su analize, reakcije na mjere koje su beogradske vlasti poduzele i zahtjevi za promjene u sistemu.

U srbijanskoj javnosti su sve mjere prihvaćene sa rezervom. Dok jedni podržavaju namjeru da se oduzme 80 posto legalnog i ilegalnog oružja, drugi tvrde da ne ubija oružje nego čovjek. Jedni aplaudiraju uvođenju školskih policajaca, drugi su protiv uniformiranih lica u školama.

Opozicija je pokrenula i podržala protestne šetnje “Srbija protiv nasilja” sa zahtjevima koji se odnose na oduzimanje licenci televizijama sa nacionalnom frekvencijom koje propagiraju nasilje u reality show emisijama, te koje ne zadovoljavaju kriterij o obrazovnim i dječijim programima.

Uz ostavku ministra obrazovanja Branka Ružića, demostranti traže ostavke ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbjednosno informativne agencije Aleksandra Vulina zbog objektivne odgovornosti.

I kod nas se čekalo da odjeknu pucnji u Lukavcu da bi kantonalni ministri obrazovanja sjeli sa novom federalnom ministricom Jasnom Duraković i dogovorili prijedlog mjera za sigurnost djece u školama. A moglo se očekivati, nakon prijetnji roditelja nastavnicima, raznih incidenata i činjenice da se pedofil-nastavnik vratio na radno mjesto u školu.

Lukavački slučaj otkrio je niz drugih manjkavosti u sistemu socijalne zaštite. Dječak je smješten u dječiju psihijatrijsku bolnicu u Sarajevu, jer Tuzla nema takav odjel a o tom “nedostatku se govori već deset godina”.

Problem je nastao kada je dječak trebao biti smješten u Odgojni centar. Za to je bila potrebna suglasnost oca, a otac tu suglasnost nije dao. Stoga je maloljetnik bio premješten u psihijatrijsku bolnicu. Dječak satima bio u policijskoj stanici i nije se znalo gdje će ga smjestiti.

Iz Odgojnog centra su rekli da nisu zaprimili zahtjev za prijem. I porodica je od ranije poznata zaposlenicima Centra za socijalni rad. Dječak je dvaput izbacivan iz škole i upisivan u drugu školu. U školi su znali da je već dolazio s oružjem i da je prijetio da će se osvetiti zbog isključenja. I niko ništa nije poduzeo.

Sve u svemu, svi reagiraju kad se nešto dogodi. Čak i onda kada je i laiku jasno da će se dogoditi. Preventiva ne postoji.

Zato je važna priča o Nasrudinu i krčagu. Kasno je za sankcije kada se krčag razbije.

Zato kad čujete da je u komšiluku ministar podnio ostavku, odmah smijenite našeg.