‘Bosnjačka lisnica u bošnjačkom džepu’

Zastupnički dom FBiH jučer je usvojio izmjene zakona kojim je umanjen ponder Kantonu Sarajevo, čime će se smanjiti dotacija novca ovom kantonu iz indirektnih poreza. Ponder dva za Kanton Sarajevo bi se sljedeće godine smanjio na 1,4, a godinu kasnije na 1,3, da bi na tom nivou i ostao. Kanton Sarajevo bi prihodovao 96 miliona KM manje, a taj novac bi bio raspodijeljen drugim kantonima.

Sve stranke u Federalnom parlamentu popucale su po šavovima u odnosu prema Zakonu o pripadnosti javnih prihoda? Interesantan slučaj.

Činjenica je da je trebalo preurediti oblast pripadnosti javnih prihoda jer je to vitalni životni interes.

Frka koja se nadigla oko glasanja za ovaj Zakon samo je otkrila maske, pogotovo  na društvenim mrežama, gdje je vidljivo da osim stranačkih botova ostaje vrlo malo onih objektivnih posmatrača.

Zakon je prijedlog grupe poslanika iz raznih stranaka, svih boja i dezena

Vlada Federacije je čak dala negativno mišljenje na ovaj zakon. 

SDA jeste iskoristila pogodan momenat da nešto što je trebalo davno uraditi se uradi sada kada nisu na vlasti ni u sarajevskom a ni u tuzlanskom kantonu. Vješto je uradila ono što je odavno moralo da se uradi.

Zar nije sadašnji premijer Kantona Sarajevo Edin Forto podržavao Zakon o pripadnosti javnih prihoda i pravedniju raspodjelu dok je bio u opoziciji? Bio je čak i grubo izričit. Danas je stanje drugačije u vlasti pa je nastupila pojava koja bi se mogla nazvati “pere(se)trojka”.

Kad se o parama radi nema ideologije,  principa, stranačke politike i discipline. Svako vuče sebi.

Kada se prije dvadesetak godina radilo na teritorijalnoj reorganizaciji RS (podjela na regije) izgledalo je kao da će se sve raspasti koliki lokalpatriotizam je proradio. Oči su vadili jedni drugima u žestokim raspravama. Kad su vlastodršci vidjeli kuda to vodi hitno su prekinuli tu eksplozivnu priču.

Toga ćemo se još nagledati.

Slično će se dogoditi sa RS, kada stupe sankcije onim već viđenim firmama povezanih sa Dodikom. U tom slučaju on zasigurno neće dočekati proljeće na vlasti.

I prije je bilo previse glasnih reakcija: Kolika će biti jedna regija, koja mjesta će joj pripasti, koje će administrativno središte biti itd.

Činjenice su i da se pojedine općine bune što pripadaju jednom kantonu a ne drugom? Radi se ili o parama ili konkretnim interesima lokalnih zajednica za pojedinim resursima ili pružanje usluga (zdravstvo, školstvo itd) to je stvar intreresa.

Ovakvi stranačke neposlušnosti u ime interesa mogu se vidjeti i u najrazvijenijim parlamentarnim demokratijama.

U Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva imaju tzv ‘chief whip’ (glavni bič), vrlo specifičan parlamentarni oblik. To su izabrani zastupnici u Donjem domu čiji je posao da disciplinira kolege iz svoje stranke da glasaju za vladine prijedloge. Dešava se da neka odluka Vlade nije u interesu zastupnika iz pojedinih izbornih okruga, pa ih treba natjerati da glasaju kako premijer i Vlada zahtijevaju.

Ne zna se ko su nasi stranački “bič – šefovi”. Ili je poslanicima stranački bič čipovan u mozgu, pa znaju kada treba biti poslušan I djelovati po naređenjima odozgo. 

Stranački čipovi su ovaj put pobijeđeni finansijskim interesom. I to je jedina činjenica koja odudara od uobičajenih, već dosadnih stranačkih formula.