“Dodikovi zastavnici i odluke Bisere Turković”

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković potpisala je odluku kojom se propisuje postupanje s državnim obilježjima. Povod za ovakav potez je vjerovatno sastanak ambasadora BiH u Švicarskoj Bore Bronze sa Željkom Cvijanović, predsjednicom RS i drugim zvaničnicima iz entiteta. Tom prilikom nije istaknuto nijedno obilježje BiH. Premda se tvrdi da sastanak nije održan u ambasadi, opet ostaje pitanje zašto nema državne zastave i na tom skupu?

“Tako se ambasador Bronza priključio ambasadoru Bosne i Hercegovine u SAD-u Bojanu Vujiću i ambasadoru Bosne i Hercegovine u Kanadi Marku Milisavu u svojevrsnoj antibosanskoj kampanji, koja ponižava ugled države Bosne i Hercegovine u svijetu”, navodi se u pismu protesta Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Je li ministrica Turković do sada u mandatu pokrenula disciplinski postupak protiv bilo koga u DKP-ima zbog ovakvih ponašanja? Slučaj s ukrajinskom ikonom pokazuje da se sa prekršiocima može obračunati.

Svi mediji uredno prenose ovu odluku, koja je bacanje prašine u oči da bi se stvorio privid da nesto radi.

U članu Pet Zakona o zastavi BiH stoji:

Zastava Bosne i Hercegovine se zvanično ističe na nivou države Bosne i Hercegovine na slijedeći način:

“Na svim zgradama Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Vijeća ministara i njegovih ministarstava, Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda i Tužilaštva BiH, Stalnog komiteta za vojna pitanja, Komisije za ljudska prava, Centralne banke i CIK-a BiH, kao i na bilo kojoj drugoj zgradi zajedničkih institucija ili institucije kojom upravljaju zajedničke institucije ili koja je odgovorna zajedničkim institucijama.”

“Na svim zgradama diplomatskokonzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine;”

“Prilikom službenog odlaska članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine u inostranstvo i njihovog povratka iz inostranstva u Bosnu i Hercegovinu; na službenim prevoznim sredstvima koja koriste članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine; prilikom svih zvaničnih međunarodnih posjeta, takmičenja i drugih skupova (političkih, naučnih, kulturno-umjetničkih sportskih i drugih) na kojima Bosna i Hercegovina učestvuje ili je predstavljena; na graničnim prijelazima Bosne i Hercegovine, na ulazima u objekte Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.”

Ovaj član 5. Zakona o zastavi je dopunjen sa nekoliko dodatnih stavki za zastavu, ali na službenoj web stranici MVP stoji prva verzija zakona bez izmjena i dopuna. Možda zato što su u dopunama propisane sankcije?

Naime, u članu 6. stoje i sankcije za Bronzu,  Vujića, Milisava i slične: “Upotreba zastave Bosne i Hercegovine suprotno odredbama Zakona, kao i neupotreba zastave Bosne i Hercegovine saglasno odredbi člana 5. Zakona predstavlja prekršaj za koji će se kazniti novčanom kaznom: 1. u iznosu od 1.500 KM do 7.500 KM organ vlasti…”

Dodikove diplomate u DKP-ima niko ne pokušava sankcionisati iako na raspolaganju imaju pravne mehanizme. Treba ipak imati dovoljno inventivnosti da se stane ukraj mangupskim poslovima tih zastavnika cirkuzanata. Zašto ministrica ne uskrati dio dotacije onim DKP koji ignorišu državne simbole ili druge naloge pretpostavljenih?

Zakon je izričit i za DKP-e: Zastava se mora istaknuti i “na svim zgradama diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine”. Diplomate su dužne poštovati zakone svoje zemlje, a ne praviti cirkuse koji ih prave neozbiljnim i vrijeđaju čak i države od kojih su dobili agremane. Ako su sada takvi ambasadori prihvaćeni, bit će nadalje za njih upitne sve druge destinacije.

Što se tiče odluke ministrice Turković, Zakon nije propisao da ona može donositi podzakonski akt – Odluku, a nepoštivanje odluke podliježe prekršajnoj i disciplinskoj odgovornosti u skladu sa Zakonom i pravilnicima. Jer, ako je već propisano zakonom i pravilnicima šta će ministrici Turković odluka?

Sve je podijeljeno po nacionalnim šavovima. Multietnička disciplinska komisija MVP-a neće se složiti ni oko čega po pitanju sankcija. A ministrica ne može smijeniti ambasadore, to može samo Predsjedništvo BiH, u kojem se Dodik ne slaže ni da je voda mokra. Ipak, neka bar ministrica Turković pokrene disciplinske postupke pa šta bude. Ima dosta i drugih administrativnih mogućnosti koje se mogu primijeniti i poslati snažnu poruku Dodikovim ambasadorima da poštuju državu i diplomatske norme.

Uostalom, ako se krši Zakon onda je odgovornost i pravdu moguće tražiti na više načina i u Bosni i Hercegovini. Ili vačja ispitati mogućnosti da li to mogu uraditi naši građani sa dvojnim državljanstvom pred sudovima svojih drugih domovina?

Nažalost, nisu samo u pitanju zastave, nego i stravičan nerad istih onih zastavnika koji pokušavaju poniziti ovu državu. A to je druga vrsta njihovog zla.