Ko je zarobio Bosnu u Hercegovinu?

Ko je zarobio državu Bosnu i Hercegovinu? Učinili su to ovim redom: njen ustavni sistem, zlonamjerni domaći političari i strani namjesnici. Nikad se neću složiti sa dvosmislenom metaforom o Dejtonskom ustavu kao “luđačkoj košulji”. Luđačka košulja se oblači agresivnim psihijatrijskim bolesnicima, što bi doslovno značilo da u BiH žive opasni luđaci kojima je bila neophodna. Nismo to zaslužili. Građani imaju načina da oslobode svoju državu kada prevlada svijest da je to u najboljem interesu svih. Birači mogu na izborima promijeniti političare, političari mogu u parlamentu promijeniti nakaradni etnički ustav, a prvi i drugi mogu strancima reći zbogom, dosta nam je vaše košulje.

Mnogo je boraca za zarobljenu BiH, uglavnom među političarima. Njihov brutalni makijavelizam i bizantizam su utemeljeni na principima da “cilj opravdava sredstvo” i “istina je ono što mi odgovara”. Istina i pravednost postaju velike stradalnice. Pravi primjer je bosanski Srbin Milorad Dodik, kojem se već od pridjeva bosanski diže kosa na glavi, a od bosanskog Srbina mu se manta. On je “prvoborac” za zarobljenu BiH. Postoje snimljene Dodikove izjave da je u Srebrenici počinjen genocid, a kad je i sudski potvrđen, onda je tvrdio da nije počinjen?!! Praksa mu je pusta skakanje sebi u usta. U dijelu naše javnosti, a među političkom elitom prema potrebi, održava se zabluda da postoji dobar i loš, “pravi i krivi” Dodik. Radi se o tome da je on i jedno i drugo, “pravac i krivac” u isto vrijeme, zavisno od toga šta mu kad zatreba.

Dodik je dan uoči potvrđivanja Vijeća ministara ustvrdio da: “BiH ima međunarodno-pravni suverenitet, ali nema unutrašnji suverenitet, unutrašnji suverentitet imaju isključivo entiteti”, iznoseći suludu teoriju da je suverenitet Bosne i Hercegovine izveden iz suvereniteta entiteta. Istina je da su entiteti i Distrikt Brčko pod suverenitetom Bosne i Hercegovine. BiH ima vanjski i unutrašnji suverenitet. Dodik može samo “pjeniti” nad tom činjenicom. Članom X. Dejtonskog ugovora SR Jugoslavija i Republika BiH su priznale jedna drugu kao suverene nezavisne države unutar njihovih međunarodnih granica, a u Preambuli Ustava strane deklariraju da su “opredijeljeni za suverenitet BiH”. Dejton je nažalost, izrodio da se BiH sastoji od dva entiteta koji imaju pravo da uspostave specijalne paralelne odnose sa susjednim državama, u skladu sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom BiH. U skladu sa članom III 5. Ustava, Bosna i Hercegovina će preuzeti dodatne nadležnosti koje su potrebne za očuvanje suvereniteta BiH. Ko razumije i prihvata “jezik” argumenata ne treba mu više.

U Dodikovom fursatu, među provokativnim stupidarijama, izdvaja se ova: “Vijeće ministara nije vlada, već nešto što se sastavlja od entiteta i konstitutivnih naroda i treba da bude servis, prije svega, entitetskom nivou, što ne prihvataju u Sarajevu, jer ono želi da bude nadređeno entitetskom nivou”. Upravo je obrnuto. U Članu III.2. b) Ustava BiH se navodi: “Svaki entitet će pružati svu potrebnu pomoć VLADI Bosne i Hercegovine …”, a u istom članu III.3. a) : Sve VLADINE funkcije i ovlaštenja, koja nisu ovim Ustavom izričito data institucijama BiH, pripadaju entitetima. Dakle, Vijeće ministara BiH u užem smislu jeste DRŽAVNA VLADA i nikako se drukčije ne može tumačiti. Entitetske vlade su obavezne da sarađuju i servisiraju državnu vladu onda kada to ustav i zakon nalažu.

Bit će zanimljivo posmatrati kako će se Dodik i njegovi koalicioni saučesnici iz “orke” odnositi prema novom sazivu Vijeća ministara i da li će ga pretvoriti u “entitetski servis”? Znakovito je da su pred brojnim brutalnim osporavanjima BiH zanijemili njegovi novi koalicioni partneri, stari bošnjački “bedemi” Bećirović, Zvizdić, Konaković, Nikšić… Valjda da ne nasekiraju šefa koalicije ?!

Drugi veliki borac za zarobljenu BiH je HDZ-chef Dragan Čović. Nametnuo se kao EUrofil, Rusofil i eres(RS)fil. U inat Americi na čelo najvećeg zakonodavnog organa postavio je svoga čovjeka od blokade Marinka Čavaru sa američke crne liste. U inat Americi kolega sa crne liste Dodik odlikovao je Putina. I nikom-ništa. Da je ovo neki bošnjački lider uradio sjeme bi mu zatrli.

Ni Amerika nije što je nekad bila. Narod je to shvatio kad je Amerika podržala vlast čiji su kosturi Čović i Dodik. Čović je svoju borbu za zarobljenu BiH zasnovao na komunističkom konceptu konstitutivnosti i legitimnom predstavljanju koje mu je “orka” obećala. Krajnji cilj cijele rabote je stvaranje trećeg, ekskluzivno hrvatskog entiteta što bi bilo nadomak ostvarenju Tuđmanovog cilja: hrvatsko-srpske podjele BiH.

Visoki predstavnik Schmidt je po vlastitom priznanju, nagradio četverogodišnje Čovićevo blokiranje Federacije tako što je po narudžbi oba HDZ-a u izbornoj noći izmijenio federalni ustav i Izborni zakon. Hrvati su postali višestruko vredniji od Bošnjaka. Preostalo je da se riješe najpopularnijeg BHrvata Željka Komšića.

U neposrednim izborima je nemoguće izdestilirati Hrvate iz općeg biračkog tijela koji bi onda izglasali “legitimnog Hrvata”, jer bi se ozbiljno narušili svi pravni i demokratski standardi. Zato je u opticaju prijedlog podržan od međunarodnih čimbenika i dijela domaćih političara da se pitanje izbora članova Predsjedništva BiH vrši posredno, izborom u Parlamentarnoj skupštini BiH. Tako bi se na elegantan način riješilo pitanje famoznog “legitimnog predstavljanja”.

Problem je što Dodik i svi srpski političari iz RS takav model odlučno odbacuju. Oni hoće da se i dalje iz RS član Predsjedništva bira neposredno. Zašto se saveznici i jataci Dodik i Čović, dvojac za zarobljenu BiH, ne dogovore o posrednom izboru sva tri člana Predsjedništva BiH od strane Parlamentarne skupštine BiH? Oko svega se brzo dogovore, a oko ovoga kobajagi ne mogu!? Da li im je zajednički interes da se NE dogovore? Očigledno jeste, jer i to je način da državi BiH stave još jedan okov oko nogu. Nije sporno da bi se u parlamentu izabrali “autentični” Srbi i Hrvati?

Gdje onda zapinje? Oni naivni tumače da je riječ o politici “neka komšiji/susjedu crkne krava”. Oni pronicljivi tumače da je neposredan izbor člana Predsjedništva iz RS jak dokaz o “državotvornosti” entiteta čime se pothranjuju separatističke ambicije koje Dodik ne krije.

U Domu naroda državnog parlamenta već postoji asimetričan izbor članova, jer Bošnjake i Hrvate bira federalni dom naroda (gornji dom), a Srbe bira Narodna skupština RS (donji dom). I Petritscheve asimetrične izmjene entitetskih ustava prije 20 godina ojačale su nefunkcionalnost BiH. Ako HDZ, SNSD i “orka” dogovore još i asimetričan izbor članova Predsjedništva BiH tj. Bošnjaka i Hrvata u Parlamentarnoj skupštini BiH, a Srbina na neposrednim izborima u RS bit će to nova pobjeda boraca za zarobljenu BiH.

Ali nije svaka riječ “luda” što izađe iz Dodikovih usta. On je izjavio: “I to je nakaradna priča u BiH – kad birate Savjet ministara to radi Predstavnički dom Parlamenta BiH, a kad ga razrješavate onda mora i Dom naroda da se saglasi. Ili treba uključiti Dom naroda i u izbor Savjeta ministara ili isključiti Dom naroda iz njegove smjene”. Zbilja je začuđujuće što je zakonodavac propisao da jedan dom tj. Zastupnički dom PS BiH potvrđuje Vijeće ministara, a oba doma su potrebna za njegovu smjenu?

Može se pretpostaviti da je namjera zakonodavca bila da olakša i ubrza potvrdu imenovanja Vijeća ministara, a da njegovu smjenu oteža. Ubija nas asimetrija. Izbor svakog Vijeća ministara je kompliciran posao, a njegova smjena je nemoguća misija, bolje rečeno Sizifov posao.

U funkcionalnim demokratskim državama širom svijeta, način odlučivanja u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti je većinski. Većinski način odlučivanja je logičan, jer je demokratija zasnovana na principu “jedan čovjek jedan glas”. U BiH je većinsko odlučivanje u zakonodavnim organima samo gola demokratska forma, obični privid, pa čak i obmana, zato što je suštinski ograničeno etničkim i entitetskim odlučivanjem. Da se donese konačna odluka treba imati tri ključa: većinski, entitetski i etnički. U izvršnim organima stvar je nešto jednostavnija, jer za odlučivanje trebaju dva ključa: većinski i etnički.

Nefunkcionalnost države Bosne i Hercegovine najbolje se vidi u načinu odlučivanja koji demokratiju čini besmislenom. Ako je za okončanje rata bilo neophodno nametnuti etnički ustav, poslije skoro 30 godina primjene postalo je jasno da su njegova dostignuća potrošena.

Izgleda da niko nije rekao visokom predstavniku Schmidtu i još višem američkom predstavniku Escobaru da se dosta brzo mogu ispuniti uslovi i ciljevi za zatvaranje OHR, ali da s ovakvim ustavom nikada nećemo ispuniti zahtjeve koje Bosni i Hercegovini ispostavlja Evropska unija na putu ka članstvu. “Evropska perspektiva” nema perspektivu. Novi ustav nema alternativu !

Koalicija “orka” dogovorila je s prvoborcima za zarobljenu BiH bazični princip da neće “čačkati” ništa oko čega se ne slažu. Raja bi rekla “Donji su”. Državnu politiku će kreirati prvoborci, “oni koji se neće slagati kad god im bude potrebno”. Radit će po svojoj agendi, isključivo kako im odgovara. To je Dodik već pokazao “od šake do Laktaša” usvajanjem Zakona o nepokretnoj imovini u RS uprkos konačnoj i obavezujućoj presudi Ustavnog suda BiH. U “Cosa nostra” stilu hladno je poručio:“Ovo je naša stvar koja nije bila predmet dogovora”.

“Orka” se složila – u nesvjest. Bez odgovora.