Pisanje uz vjetar

Juče je bilo ovako:  “Mišljenja sam kako međunarodna zajednica djeluje nepristrasno i da se u izbornoj godini nije stavila na stranu nijedne političke opcije već na stranu ljudi koji žive u Bosni i Hercegovini”, poručio je Denis Bećirović, kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva BiH i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

A onda se nasekiro njegov šef SDP-a Nermin Nikšić, pa je danas drugačije: Pismo piše Denis Bećirević. Koliko dugo Denis B. moze izdrzati da ne napiše otvoreno pismo?

Denis Bećirović “je poručio ambasadorima Rusije i Izraela da će strateške odluke u Bosni i Hercegovini donositi institucije Bosne i Hercegovine, u skladu sa interesima građana. ”Ništa Schmidt, ništa Sattler, ništa države koje su stale iza rasističkih promjena Izbornog zakona poput SAD, Britanije i Francuske…

“Novi saziv vlasti nikada neće pristati na izbornu reformu po mjeri HDZ-a”, piše Denis Bećirović. Ako HDZ opet osvoji vlast šta je alternativa a šta perspektiva?

“…Nikada nećemo pristati”, piše budžetski prvoborac, osim ako visoki predstavnik ne nametne izmjene Izbornog zakona.

“Nema demokratske alternative članstvu Bosne i Hercegovine u EU i NATO-u”, podvukao je Bećirović. NATO i EU opet nemaju alternativu, što ne čudi ni od Denisa. Alternativa se rastegla na perspektivu.

Kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva trebalo bi da upozna javnost kako će se izaći iz začaranog kruga koji započinje sa ‘nećemo’. Javnost dobro zna šta oni neće, pa zahtijeva da joj objasni sta hoće, kako i s kim će to postići.

Šta će biti kad se sastanu ovo Denisovo “nećemo” sa HDZ-ovim “hoćemo”. Umjesto da zajedničkim naporom pokažu političku mudrost i kapacitet i predlože HDZ-u i visokom predstavniku svoj model reforme Izbornog zakona i tako eskiviraju namjeru visokog predstavnika da ih on nametne po svome nahođenju.

‘Tuđe nećemo, svoje nemamo…’ to je politika kandidiranih bošnjačkih bedema.

‘Jadi mladog Denisa’, o kojima saznajemo iz otvorenih pisama dojadili su razjedinjenom narodu, pa i ujedinjenoj opoziciji

Niko i ne spominje da su čelnici političkih stranaka i članovi Predsjedništva u Briselu su prihvatili 11 tačaka koje im je diktiralo Evropsko vijeće, na čelu sa Charlesom Michelom, predsjednikom Evropskog vijeća.

3.”Predani su potpunom poštivanju svih konačnih i obavezujućih međunarodnih i domaćih sudskih odluka, te konstruktivno radeći zajedno na njihovoj provedbi u dobroj vjeri, s ciljem osiguravanja usklađenosti s europskim standardima. 4.Poduzet će sve potrebne korake kako bi Opći izbori 2022. bili organizirani efikasno i provedeni na uredan način, uz potrebna sredstva… 5. Konstruktivno će surađivati ​​nakon glasanja kako bi se osiguralo brzo formiranje novih zakonodavnih i izvršnih vlasti na svim nivoima vlasti u skladu sa zakonom propisanim rokovima. 6. Odlučno će raditi na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije o zahtjevu zemlje za članstvo u EU, kako bi se napredovalo na putu prema EU i odgovorilo na težnje građana…

Zašto se ne podastiru Schmidtu i kompaniji ove činjenice koje je akterima izdiktiralo Evropsko vijeće?

Što ne pritisnu predstavnika EU Sattlera da se izjasni o Charles Michaelovom sporazumu iz Brisela kojim se reforma odgađa poslije izbora?

Zatim, zašto se ne sastanu sa američkim, britanskim i izraelskim ambasadorom i prenesu im svoje nezadovoljstvo i protivljenje rasističkim izmjenama Izbornog zakona koje njihove države neprilično podržavaju?

Plenkoviću, Milanoviću, Čoviću i hrvatskom bratstvu za legitimno predstavljanje kao i Visokom predstavniku treba prebaciti na leđa sav politički teret zbog Čovićeve opstrukcije dogovora sa Michaelom u Briselu, koji je, gle čuda, inicirao i isposlovao lično Andrej Plenković, a Čović bojkotirao iz hotelske sobe u Briselu.

HDZ je rekao šta hoće i ne odustaje. Probosanske stranke i njihov Denis su rekle šta neće. Razlika izmedju ova dva stava je ogromna. Jedan odražava  pozitivan pristup, a drugi negativan. Na tu kartu ‘igra’ visoki predstanik Schmidt dok rok koji je dao ističe. Jer ako ne znaš šta hoćes onda će ti vrhovni tumač Dejtona skrojiti odijelo prema željama Scmidtu ljubljenog HDZ-a. Džaba je poslije plakati ako ostanes kratkih rukava.

Scmidtu treba takođe reći da njegova namjera da nametne izmjene Izbornog zakona uoči samih izbora tj. izborne kampanje protivrječi Michaelovom dogovoru sa bh. strankama postignutim u Briselu, te da će on biti lično odgovoran za protivevropsko djelovanje.

Treba reagirati hitno, ne Denisovim šupljim pismima nego zaajedničkim dogovorom i stavom.

Sve drugo je igranje politike i besmisleno šupljiranje narodu, dok se ništa ne rješava i nema nikakvog dijaloga između bajagi probosanskih stranaka.

Voz kroz kolovoz brzo prolazi.