Zašto je važno Predsjedništvo Bosne i Hercegovine

Pričati o Predsjedništvu Bosne i Hercegovine kao o tigru od papira je ili naivno ili zlonamjerno. Predsjedništvo je šef države. Ono je uvijek  važan simbol države BiH. Članovi Predsjedništva se neposredno biraju i zato imaju izvorni legalitet i legitimitet.

Sjetimo se 11 stranaka na gomili, koje ni atomski sdesna ne bi okupio na jednom mjestu, kako stoji iza kandidata Denisa Bećirovića. Da Predsjedništvo nije važno ne bi se tih 11 stranaka  svih političkih boja i dezena, okupilo i isturilo slavnog  budžetskog prvoborca u utrku za člana Predsjedništva. Zar bi, da nije važno, neki išli po tri puta u utrku trošeći u izbornoj kampanji ogromne resurse ? Nije dakle biti član Predsjedništva samo golo pokazivanje i javna reprezentacija, “ikebana”, “fikus” kako neki posprdno nazivaju tu važnu funkciju. To je ipak, puno, puno više.

Zašto je važno Predsjedništvo? Nakon izbora može se očekivati da dođe do krize vlasti usljed nemogućnosti koaliranja ili nekih drugih blokada. Ako su Parlament i Vijeće ministara u tehničkom mandatu, barem Predsjedništvo postoji. Država nije obezglavljena.

Predsjedništvo imenuje mandatara, iliti državnog premijera za sastav Vijeća ministara. Nema državne Vlade bez Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo formalno predlaže Budžet Bosne i Hercegovine.

Gotovo je nemoguće u jednom novinskom tekstu pobrojati sve ono presudno važno što za ovu državu radi Predsjedništvo. Dvije najvažnije činjenice: Ono vodi vanjsku politiku i imenuje ambasadore. Sjetite se šta je do sada uradila ona trećina Dodikovih ambasadora brukajući ovu državu i djelujući razorno na njen ugled. I drugo: Predsjedništvo je vrhovni komandant Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Upravni odbor Centralne banke Bosne i Hercegovine sačinjava pet lica koja imenuje Predsjedništvo BiH na mandat od šest godina. Odbor će imenovati Guvernera Centralne banke među svojim članovima sa mandatom od šest godina.

Sad se malo upitajte zašto Dodik sve vrijeme udara na Centralnu banku i pokušava djelovati sa deviznim rezervama kojima se čuva stabilnost Bosanske marke (BAM), ili kako je narod zove Konvertibilne marke.

Predsjedništvo ima ogromne ovlasti. Recimo, može raspustiti Gornji dom Parlamentarne skupstine BiH tj. Dom naroda. Nije se to nikada desilo, ali je ovlašteno i može to uraditi u nekim kriznim slučajevima.

Važno ovlaštenje je da svaki član Predsjedništva može pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom BiH. Tome smo svjedočili kao ključnoj činjenjici u mnogo slučajeva.

Članovi Predsjedništva mogu potegnuti pitanje vitalnog interesa entiteta iz kojeg dolaze, tj. osporiti odluku Predsjedništva o kojem se poslije izjašnjavaju nadležni organi entiteta.

Ono čak i imenuje  imenuje članove Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH.

Predsjedništvo ratificira međunarodne ugovore uz saglasnost Parlamentarne skupštine BiH. Ono predstavlja Bosnu i Hercegovinu u međunarodnim organizacijama.

Predsjedništvo je Vrhovni komandat Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Zato usvaja sigurnosnu i odbrambenu politiku. Važnost ovih dokumenata kod nas nije dovoljno naglašena. Treba li napominjati koliko je to presudno u razvijenim i snažnim državama.

U Zakonu o odbrani BiH u Članu 12. stoje nadležnosti Predsjedništva kao vrhovnog komandanta Oružanih snaga.

Predsjedništvo donosi odluke konsenzusom i nadležno je da, recimo, zahtijeva proglašenje ratnog stanja od Parlamentarne skupštine, zahtijeva proglašenje vanrednog stanja od Parlamentarne skupštine. Ono upućuje Oružane snage u operacije tokom rata, vanrednog stanja ili mirovne operacije van zemlje. U skladu sa zakonom dužno je da ovlasti ministra odbrane Bosne i Hercegovine da naredi upotrebu i razmještaj Oružanih snaga, angažira vojne snage za pomoć civilnim organima u reagiranju na prirodne i druge katastrofe i nesreće. Kako se ovdje radi o konsenzusu, vidjeli smo kako je Dodik opstruirao slanje helikoptera u Konjic, a onda mu je zatrebalo u Trebinju.

Predsjedništvo BiH određuje i mijenja veličinu i strukturu Oružanih snaga u skladu sa zakonom. Utvrđuje odgovarajuću nacionalnu zastupljenost u Oružanim snagama, uzimajući u obzir posljednji popis stanovništva, operativnu gotovost, potrebe za popunjavanjem, moral i koheziju Oružanih snaga.

Odobrava organizaciju vojnih snaga za zadatke i misije. Samo Predsjedništvo unapređuje profesionalna vojna lica u činove generala u Oružanim snagama. Postavlja i smjenjuje generale u Oružanim snagama. Postavlja ili smjenjuje načelnika ili zamjenike načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga, komandanta ili zamjenike komandanta Operativne komande Oružanih snaga i komandanta i zamjenike komandanta Komande za podršku Oružanih snaga, na prijedlog ministra odbrane Bosne i Hercegovine.

Imenuje i smjenjuje vojnodiplomatske predstavnike i vojne predstavnike u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine i međunarodnim organizacijama kao i vojne predstavnike Bosne i Hercegovine u stranim, multinacionalnim ili međunarodnim vojnim komandama i drugim stranim, multinacionalnim ili međunarodnim institucijama…

Ovo je samo dio ovlasti koje ima i obavlja Predsjedništvo.

Kad se razmišlja o ovlaštenjima Predsjedništva koje smo naveli, dobro bi bilo razmisliti šta sa takvim ovlastima mogu uraditi oni koji sve vrijeme samo smišljaju opstrukcije i podrivaju ovu državu. Poslije održavanja izbora moglo bi doći do parlamentarne krize i blokada. Ako nema dogovora oko Predsjednistva, nema onda ni mandatara Vijeća ministara. Nastupa totalna kriza vlasti, a naš izborni sistem ne poznaje vanredne izbore, niti određuje ko ih može raspisati. Šta bi onda bilo, nakon svega viđenog u prošle četiri godine, da smo imali Dodika i Čovića, u paru?

Imamo visokog predstavnika ali on ne može izabrati ili postavljati najviše državne zvaničnike. Može ih smjenjivati ako krše Ustav i zakone.

Bez obzira na sve anomalije i nedostatke našeg državnog ustrojstva, a imajući u vidu u kakvom je stanju zemlja izašla iz krvavog rata, te oktroirani (nametnuti) Ustav kao anex jednog međunarodnog mirovnog sporazuma, ipak se može reći da je, bar teoretski, u Bosni i Hercegovini ravnoteža moći između Predsjedništva, Vlade-Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine relativno dobro postavljena i odmjerena.

Za pridruživanje EU i NATO trebamo novi moderni ustav i ustavnu državu, ali je, osim volje, za to potrebna i politička zrelost, a posebno tzv. “ustavni patriotizam”.

Pročitajte ovo i još jednom razmislite je li Predsjedništvo “tigar od papira” ili je to pitanje opstanka BiH. Zašto se ova država već godinama trese zbog jednog člana Predsjedništva, Željka Komšića, koji je provjereni patriota i borac za slobodu? Ako je Predsjedništvo “tigar od papira”, zašto su velikodržavni projektanti i oni koji bi ovu Bosnu i Hercegovinu dijelili, to promovirali kao pitanje svih pitanja? U svim ovlastima koje smo naveli potražite šta bi uradili neprijatelji ove Bosne i Hercegovine ako bi se našli u većini na čelu ovog simbola Bosne i Hercegovine.