Sarajevo dobilo Ex-Yu Rock Centar: Historija kao inspiracija mladim muzičarima

Sarajevo je večeras dobilo Ex-Yu Rock Centar, simbolično – na Dan republike koji se proslavljao u bivšoj SFRJ. Oko 200 originalnih artefakata ponudila je već prva izložba, imena „Šokiraš me majke mi!“, prema čuvenoj rečenici iz hita Zabranjenog pušenja.

 

Idejni tvorac i vođa projekta je Amerikanac Will Richard, koji u Bosni i Hercegovini živi već 12 godina. Veliki je ljubitelj rock muzike i subkulture a za jugoslovensku rock scenu kaže da je bila jedna od najboljih na svijetu, odmah nakon američke i britanske.  

“U periodu od 1980. do 1992. u Sarajevu je postojalo, sviralo i stvaralo više od 15 bendova. Mnogi od tih ljudi postali su legende. Raduje me što večeras, na našem otvorenu svira jedan mladi sarajevski bend, Post REM, i vjerujem da je u njima i drugim mladim bendovima svijetla budućnost ovdašnje rock scene”, kazao je.

Ex-Yu Rock Centar za cilj ima predstavljanje historije ali i budućnosti rock muzike na ovim prostorima. Sve to, u savremenom multimedijalnom objektu koji će u potpunosti biti otvoren 2024. godine. Ali i prije finalnog otvorenja, nekoliko zanimljivih izložbi najavljeno je za godinu pred nama.  

Prva faza projekta će trajati do kraja januara, a radno vrijeme Ex-Yu Rock Centra će biti istaknuto na društvenim mrežama Centra. Cijene ulaznica su 10 KM za odrasle, 5 KM za studente i besplatne za djecu do 7 godina (u pratnji roditelja/staratelja). 

Pored muzejskoj dijela, bitan segment Centra će biti Ex-Yu Rock kafić, prodavnica suvenira ali i prostor za probe bendova i njihove nastupe.