Priča o školi fudbala i fudbalskom majstoru Musaibu Saibi Taliću

Musaib Talić sa suprugom Zaidom, sinom Amarom, kćerkama Larisom i Amilom i unučadima

Musaib Saibo Talić, rođeni Sanjanin, igračka i trenerska legenda Fudbalskog Kluba “Podgrmeč” je januara 2000. godine osnovao “EUROPEAN FOOTBAL SCHOOL” EFS u dalekoj Kanadi, prekrasnom gradu Vancouveru. Njegova životna i radna filozofija je donijela u Kanadu poseban način rada sa djecom, koji se zasniva na bazi profesionalizma, morala i etike.

Svojim iskustvom i znanjem Musaib Saibo Talić je za kratko vrijeme uspio da EFS postavi na najviši rang u poslu ove vrste. Prije početka rada sa EFS kao trener SC Croatia je bio prvak provincije i godišnjeg turnira koji okuplja najbolje klubove iz hrvatske dijaspore širom Amerike. Nakon toga je postigao veliki uspjeh kao glavni trener Capillano Collega osvajanjem prvog mjesto na kanadskom prvenstvu koledža. Sa skoro nepoznatim koledžom i igračima skromnih mogućnosti uspio je u nekoliko mjeseci priprema da stvori nepobjediv tim, postane prvak Kanade i tako uđe u historiju kanadskog fudbala.

Daniel FernandesU ovom period je zaslužan za fudbalski razvoj nekoliko kanadskih reprezentitavaca i profesionalaca u Evropi; Nika Dasovića, Ricka Celebrinija, Roberta Čirjaka i posebno Daniela Fernandesa golmana portugalske reprezentacije koji je učestvovao na svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi 2010 godine. Musaib Saibo Talić je od srednjoškolskog visokog košarkaša za manje od godinu dana napravio vrhunskog golmana koji je iako rođen u Kanadi, izabran za nacionalnu selekciju Portugala.

Daniel Fernandes, Portugal

U početku rada EFS-a partner u poslu je bio bivši nogometaš Lyla Regional, rođeni Indijanac, ili član “Prve Nacije”, kako kanadjani zvanično nazivaju Indijance. Native zajednica North Vancouvera je dala EFS igralište a EFS se oduživao besplatnim treniranjem njihove djece.

Krenulo je sa 40 djece, da bi se broj uveliko povećavao raznim programima od kojih je najvažniji bio vođenje ekipa u Evropu na turneje. EFS je tako postala internacionalna škola fudbala kroz koju je za 21 godinu rada prošlo preko 10 hiljada djece u programima;  proljetni i ljetni kampovi igrača i trenera, 21 turneju po Europi. Od Norveške, Švedske, Danske,UK, Njemačke,Nizozemske, Belgije, Austrije, Švicarske, Slovenije, Italije, Francuske i Španije. Sa mlađim uzrastima redovno učestvuju na turnirima u USA, u Kaliforiniji, Arizoni i Washington.
EFS je igrala utakmice sa Valencijom, Newcastle, Rayo Velicano, Sparta Rotterdam, Düsseldorf, Dundee, Como, Grasshopper, …

EFS igrači su birani u nacionalne timove Portugala, Velsa, Canade i BiH.
Stotine njih je dobili stipendije na vrhunskim Univerzitetima Kanade i USA, što je direktni rezultat rada trenera EFS na čelu sa Musaibom Talićem.
Nakon školovanja igrači EFS su postojali doktori, inžinjeri, advokati, dobre zanatlije i poslovni ljudi. EFS nije samo razvijao fudbalske sposobnost mladih igrača nego ih vaspitavao da budu zdrave ličnosti koji će biti korisni svojim porodicama i mjestu gdje žive i rade. EFS je takođe veoma ponosan na svoje trenere koji su se obrazovali i usavršavali tokom rada u ovoj fudbalskoj školi i kasnije dobivali profesionalne trenerske ugovore  u Reprezentaciji Kanade, Univerzitetima, MLS timovima, i u Evropi.

Musaib Talić sa suprugom, djecom, snahom, zetovima i unučadima

Veoma je interesantno naglasiti da kanadska provincija British Columbia ima 140 hiljada registrovanih fudbalera. Lige se igraju od dječijih preko 5 godina do veteranskih liga preko 65. Za muškarce, a i za žene. U gradu Vancouveru postoji više od 20 sportskih kompleksa koji na jednom mjestu imaju 5 i više fudbalskih igrališta  FIFA dimenzija. Dakle, sam grad Vancouver sa okolinom ima više igrališta nego kompletna Bosna i Hercegovina. Preko vikenda su sva popunjena. Od 10 ujutro do naveče se redaju utakmice. Godine igrača od 4 do 86. Fudbal je tako u Vancouveru postao, ne samo najmasovniji nego i najomiljeniji familijarni sport.

EFS TRENERI

Saibo Talić- osnivač i glavni trener

Saibo Talić – osnivač i glavni trener

Saibo je većim dijelom u svojim mlađim danima života bio uključen u fudbal. Profesionalno je igrao u bivšoj Jugoslaviji i trenirao na profesionalnom nivou osvajajući mnoga prvenstva. Od 1999. godine vodi EFS – školu fudbala visokih performansi širom Kanade i svijeta.
Licence za trenere:
Nacionalna “A” licenca
UEFA “B” licenca
Licenca trenerske diplome ex YU
Trenersko iskustvo:
Glavni trener, FK “Podgrmeč”, Bosna i Hercegovina
BC nogometni tehnički savjetnik, Canada Games
Glavni trener muške ekipe koledža Capillano
Trener SC “CROATIA” Vancouver
Iskustvo igrača:
Premijer liga, FK “BORAC” Banja Luka
Prva liga, FK “Podgrmeč” S. Most
U/21 tim Bosne i Hercegovine

Amar Talić - direktor i trenerAmar Talić – direktor i trener

Amarova strast u fudbalu je treniranje i razvoj mladih igrača. Tu strast pokazao je time što je bio jedan od najmlađih trenera koji je uspješno završio UEFA “A” licencu u Evropi i svoje znanje vratio u Kanadu.
Licence za trenere:
UEFA “A” licenca
UEFA “B” licenca
Trenersko iskustvo:
Trener tehničkih vještina; Evropska škola fudbala
Trener i menadžer ; NVFC Sarajevo
Glavni trener; EFS Sarajevo U21, Vancouver
Pomoćni trener; BC Provincial U15 tim, BC Soccer
Iskustvo igrača:
VMSL, NVFC Sarajevo

Michelle PassantMichelle Passant 

Michelle je odrasla igrajući fudbal. Svoje fudbalske vještine i sposobnosti razvila je u B.C. što ju je dovelo do toga da predstavlja kanadsku žensku reprezentaciju na FIFA Svjetskom prvenstvu za žene u Švedskoj 1995. godine.
Osim toga, stekla je i kanadsku fudbalsku trenersku licencu. Kao dokaz njene posvećenosti i strasti prema sportu, primljena je u Kanadsku fudbalsku kuću slavnih 2005. godine.
Licence za trenere:
Nacionalna “B” licenca
Trenersko iskustvo:
Tehničkih veština, Evropska škola fudbala
Glavna trenerica  Metro tima, North Shore Girls Soccer Club
Iskustvo igrača:
Ženska reprezentacija Kanade (kapiten 4 godine)
FIFA Svjetsko prvenstvo za žene 1995. (Švedska)

Igor MatićIgor Matić

Igorovo bogato znanje i iskustvo proizilazi iz njegove uspješne igračke karijere u raznim dijelovima Evrope. Ovo iskustvo je prenio u Kanadu i EFS u svom razvoju sportista kroz svoj evropski stil podučavanja i mentalitet.
Licence za trenere:
UEFA “A” licenca
UEFA “B” licenca
Trenersko iskustvo:
Trener tehničkih vještina, Evropska škola fudbala
Fudbalski klub North Vancouver
Point Grey U16 Metro tim
Iskustvo igrača:
Premijer divizija, FK Željezničar (Bosna i Hercegovina)
Prva liga, FK Slovan Ljubljana (Slovenija)
Prva liga, FC Hapoel (Izrael)
Treća liga, SV Eintracht Trier 05 (Njemačka)

Rhyse HarndenRhyse Harnden

Rhyse je diplomirani igrač EFS-a. Trenutno igra u VMSL Premier Diviziji. Trener je u EFS-u već 11 godina i stekao je pokrajinsku C licencu. Rhyse je trener tehničkih vještina i specijaliziran je za odbranu, kondiciju i prevenciju povreda.
Licence za trenere:
Pokrajinska “C” licenca
Trenersko iskustvo:
Trener tehničkih veština, Evropska škola fudbala
Iskustvo igrača:
VMSL, Norvan Lions
Univerzitet Victoria Vikes
Capilano University Blues

OFICIJELNA WEB STRANICA ŠKOLE

Saibo Talić - Nihad KrupićZa Musaiba Saibu Talića, pisac i publicist i nekadašnji fudbaler Nihad Krupić je napisao:

„Ovo je priča o najboljem igraču iz Sanskog Mosta, što je ikada kopačke obukao a kasnije i najboljem treneru Musaibu Saibi Taliću. Neki će reći bilo je i drugih igrača kao Tehvid, Agica… da, ali niko nije kao Saibo…Gledam ga 20 godina ovdje u Kanadi kada igra za veterane. Nema turnira, utakmice da nije bio ako ne najbolji onda među najboljima…Igra sa takvom strašću i željom za pobjedom da maksuz treba dovesti mlade igrače da gledaju kako se motivira osoba i tim tokom utakmice. Igrao je protiv mlađih, svojih godina, nekadašnjih poznatih svjetskih internacionalaca i izgledalo je kao da su oni došli iz bosanske lige a Saibo iz Milana ili Madrida. I tako na turnirima širom Amerike. Za ovo se mora roditi i biti disciplinovan do kraja života. Naravno, da uz to Bog podari dobro zdravlje i dobre gene. Gledam ovih dana u Las Vegasu utakmice Saibinog tima preko 60 godina. U prve tri Saibo postiže 8 golova. Dobro ste pročitali, 8 golova. I onda u polufinalnoj i finalnoj, Saibo daje još dva koji su bili i jedini golovi i dovoljni da se osvoji turnir. Majstor ostaje majstor. Jer šta drugo reći ako u finalu dvaput namjesti loptu na 30 metara od gola protiv Cosmosa, odličnog grčkog tima. Prvi put pogodi prečku a drugi put postigne gol… I zato ovaj pehar što vidite ide na njegove police pored mnogih drugih. I da znate širom Amerike na turnirima, kada vide njega, znaju da je majstor došao da im očita lekciju na terenu… Život je lijep uz sport, druženje i susrete koje imamo na ovakvim turnirima.