Bečarević: Energoinvestovo povećanje cijene gasa nas je koštalo 180 miliona KM

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Almir Bečarević danas je objavio da, po pitanju navoda o mađarskom transporteru FGSZ želi obavijestiti javnost da se ne bavi prirodnim gasom iz “opsesivnih razloga” niti iz straha od arbitraže u Cirihu, već zato što je FBiH platila Energoinvestu preko 180 miliona KM više gasa od onoga koji smo plaćali prije prelaska na Turski tok.

U vezi sa saopćenjem direktorice Energoinvesta d.d. Sarajevo Bisere Hadžialjević, Bečarević je naveo da, što se tiče istrage o prelasku na Turski tok i raskida ugovora sa FGSZ ona ima priliku kroz svoju izjavu u SIPA-i da sve dokumentuje, pa i tvrdnje o “milionskim marifetlucima”, a po njegovim saznanjima istraga ne ide u tom smjeru.

– Da, ja se opsesivno bavim ovom temom jer 20.000 domaćinstava u Sarajevu gotovo da i ne koriste prirodni gas, dok jedna direktorica svoje poslovanje ‘pegla’ preko leđa građana Kantona Sarajevo i u svom saopćenju nije demantovala niti jedan jedini iznos, a ni pojasnila iznose iz svog bilansa koji je javno dostupan na SASE – istakao je Bečarević.

Dodao je da su njegove “paušalne” tvrdnje takve da ističu činjenicu da će Energoinvest d.d. Sarajevo na razlici u cijeni gasa za 1,5 godina imati vrijednost od 48 miliona KM i pita se zašto ga Hadžialjević ne tuži i ne prezentuje fakture, te ga na taj način pokuša demanovati.

– Priopćava nam Energoinvest da je smanjio cijenu gasa za 37,4 posto, a u isto vrijeme taj isti Energoinvest ne priopćava da je povećao cijenu gasa za 105 posto. Ovo povećanje nas je koštalo prethodno pomenutih 180 miliona KM – poručio je Bečarević u svom saopćenju.