Efendić: Apsurdno je zatvarati Tešanj ili Živinice zbog Fortinog nerada u Sarajevu

Efendić: Apsurdno je zatvarati Tešanj ili Živinice zbog Fortinog nerada u Sarajevu

Povodom zahtjeva dijela zastupnika u Parlamentu FBiH da se proglasi lockdown za prostor cijelog entiteta, bez obzira na realno stanje na terenu od kantona do kantona, reagirao je šef kluba federalnih zastupnika SDA Adnan Efendić.

Po njegovim riječima, potpuno je apsurdno nametati iste mjere za Kanton Sarajevo u kojem imamo skoro hiljadu novozaraženih dnevno, i za neke druge kantone poput ZDK, USK ili SBK u kojima taj broj ne doseže ni stotinu.

– Zašto bi privrednici i građani u Tešnju ili Bihaću bili zatvoreni zbog toga što Vlada Edina Forte u Sarajevu nije poduzimala nikakve mjere, pa je tokom prethodnih sedmica došlo do ogromnog skoka broja zaraženih u Sarajevu?! – upitao je.
Smatra da jedina razumna mjera jeste gradacijsko zatvaranje, u kojem bi se okvirne mjere donijele na nivou FBiH, a onda još rigoroznije po kantonima u kojima je veliki broj kao što je Kanton Sarajevo.

– Apsurdno je dakle zatvarati Tešanj ili Živinice zbog stanja u Sarajevu odnosno zbog nesposobnosti Vlade KS. Ovdje očigledno imamo na djelu pokušaj Naše stranke da preko Parlamenta FBiH skida odgovornost sa kantonalnog premijera Edina Forte koji je pokazao da nema hrabrosti donijeti odluku o zatvaranju KS. To ozbiljni ljudi ne rade. Pozivam ih da prestanu s populizmom i da pokrenemo razumne mjere, a to je moguće samo ako sagledamo stanje u Federaciji u cjelini a ne kroz prizmu jednog kantona – zaključio je Efendić.

(FENA)