Kijev na meti najsnažnijeg napada od proljeća

Kijev je u srijedu rano ujutru bio na meti “najsnažnijeg” baraža projektila i dronova od proljeća, saopćile su vlasti, a dvije osobe su poginule, dok je Rusija tvrdila da je uništila četiri ukrajinska čamca u Crnom moru u kojima je bilo do 50 vojnika.

Više od 20 projektila i dronova su “uništile snage protuzračne odbrane” tokom noći, napisala je vojna uprava grada Kijeva na Telegramu, opisujući zračni napad kao “najsnažniji” koji je pogodio grad od proljeća.

Novinar AFP-a čuo je najmanje tri snažne eksplozije u centru Kijeva oko 05.00 sati ujutro po lokalnom vremenu.

Dvije osobe su poginule od posljedica pada ruševina, napisao je na Telegramu Sergej Popko, načelnik Vojne uprave grada Kijeva. Još jedna osoba je povrijeđena i ukazana joj je medicinska pomoć, naveo je on.

Ruske snage su lansirale grupe iranskih dronova Shahed na glavni grad iz različitih pravaca i lansirale rakete iz aviona, saopćila je vojna uprava grada Kijeva.

Ranije je moskovsko ministarstvo odbrane saopćilo da je ruski avion “uništio četiri brza vojna čamca” u Crnom moru oko ponoći po moskovskom vremenu.

Čamci su prevozili “desantne grupe ukrajinskih snaga za specijalne operacije sa ukupnim brojem do 50 ljudi”, saopćilo je ministarstvo na Telegramu. Nije saopćeno gdje se tačno u Crnom moru incident dogodio.