Nema daljih izmjena Izbornog zakona korištenjem Bonskih ovlasti

Nakon što su novinari Televizije BN ustvrdili da se Christian Schmidt i ljudi iz Ureda visokog predstavnika (tajno) sastajao s nekim od najbližih saradnika Milorada Dodika i razgovarao o zakonu o državnoj imovini, Vlada Hrvatske objavila je sličan post na Twitteru. 

U sinoćnjim postovima navedeno je da su i oni “mjesecima temeljito i diskretno” sa Schmidtom razgovarali o izmjenama Izbornog zakona i Ustava entiteta F BiH.

U objavama je navedeno da do očekivanih promjena nije došlo i zato što je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izvrijeđao visokog predstavnika. Ako je suditi po tonu poruka Vlade Hrvatske na Twitteru, od daljih izmjena Izbornog zakona, preko visokog predstavnika, nema ništa.

Evropska unija je i dalje protiv.

Najavu nametanja ovih izmjena na sam izborni dan u Bosni i Hercegovini 2. oktobra, ili dan kasnije, smatrali bi u najmanju ruku neprimjerenim.

Politicki.ba saznaje da su predstavnici Unije šefu OHR-a i njegovim saradnicima to sasvim jasno stavili do znanja u više navrata.

Unija je stava da se treba ispoštovati dogovor političkih lidera sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom od 12. juna.

Tada je potpisan sporazum u kojem je navedeno i da će se “hitno i najkasnije u roku od 6 mjeseci od formiranja vlasti na državnom nivou usvajaju a) Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV) i Zakon o sudovima; b) Zakon o sprječavanju sukoba interesa; c) Zakon o javnim nabavkama; d) ograničene ustavne i izborne reforme, u potpunosti u skladu sa presudama  Evropskog sud za ljudska prava i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, preporuke Venecijanske komisije i OSCE/ODIHR i GRECO preporuke”.

(politički.ba)