Njemačka objavila najveći dnevni rast broj zaraženih

Njemačka objavila najveći dnevni rast broj zaraženih

Broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u Njemačkoj porastao je za 17.504 na ukupno 2.612.268, u najvećem dnevnom rastu broja zaraženih od 22. januara, pokazali su podaci Instituta Robert Koch (RKI) objavljeni u četvrtak.

Broj preminulih porastao je za 227 na 74.132, dok je broj novih slučajeva na 100.000 ljudi tokom sedam dana porastao na 90, u poređenju s 86 prethodnog dana.

Njemačka je u trećem valu pandemije podstaknutom ublažavanjem ograničenja u posljednjim sedmicama dok se zaraznija varijanta virusa širi, saopćio je RKI, prognozirajući veliki rast broja zaraženih u narednim sedmicama.

Spori tempo vakcinacije dodatno je usporen odlukom iz ove sedmice da se suspenduje korištenje AstraZeneca vakcine.
Kancelarka Angela Merkel i čelnici saveznih država usuglasili su se oko ublažavanja ograničenja u ovom mjesecu, skupa s „kočnicama za vanredne situacije“ koje omogućuju vlastima da ponovo uvedu restrikcije ukoliko broj zaraženih nadmaši stotinu na 100.000 stanovnika treći uzastopni dan.

Njemački čelnici bi se ponovo trebali sastati 22. marta.

Neki eksperti pozivaju vladu da odustane od fokusiranja na stopu incidence, naglašavajući da će, što se više testiranja obavi, više biti i pozitivnih rezultata, čak i pored toga što broj zaraženih među starim osobama opadne zbog vakcinacije.

– Ta brojka krajnje je problematična – izjavio je Juergen Windeler, čelnik Instituta za kvalitet i efikasnost zdravstvene zaštite (IQWIG), za novine Neue Berliner Redaktionsgesellschaft.

Razgovori između Merkel i čelnika 16 saveznih država o kampanji vakcinacije, posebno o angažmanu ljekara porodične medicine u vakcinaciji, trebali bi biti održani sutra.

Merkel je izjavila da će svim Nijemcima biti ponuđena vakcinacija do 21. septembra – pet dana uoči saveznih izbora, prenosi Reuters.

(FENA)