Rusi pod optužbom veleizdaje uhapsili svog vodećeg stručnjaka za hipersonične projektile

Direktor Instituta za teorijsku i primjenjenu mehaniku Sibirskog ogranka Ruske akademije nauka Aleksandar Šipljuk uhapšen je pod optužbom za veleizdaju, rekao je danas naučni direktor Instituta Vasilij Fomin.

“U Institutu su vođene istražne radnje. One se povezuju sa našim direktorom Aleksandrom Šipljukom, koji je uhapšen. On je suočen sa istim optužbama kao i Anatolij Maslov, glavni naučni saradnik Instituta, koji je ranije uhapšen”, rekao je Fomin i dodao da je riječ o veleizdaji.

Prema njegovim riječima, Šipljuk je odveden u moskovski pritvorski centar Lefortovo.

Aleksandar Šipljuk, priznati ruski naučnik i dopisni član Ruske akademije nauka, bavi se dinamikom aerogasa velikih brzina i eksperimentalnim istraživanjima gasnih tokova.

Ključne oblasti njegovog istraživačkog interesovanja uključuju eksperimentalnu aerotermalnu dinamiku hipersoničnih aviona sa ravnim mlaznim motorima.

Glavni naučni saradnik Instituta Anatolij Maslov uhapšen je 27. juna pod optužbom za veleizdaju i odveden je u moskovski pritvorski centar Lefortovo.

Izvor blizak istrazi rekao je za TASS da se on tereti da je dijelio povjerljive informacije povezane sa hipersoničnim istraživanjem. Njegov slučaj istražuje ruska Federalna služba sigurnosti.

Sud u Novosibirsku je 30. juna odobrio hapšenje još jednog naučnika – Dmitrija Kolkera sa Instituta za lasersku fiziku Sibirskog ogranka Ruske akademije nauka. Muškarac je imao rak u četvrtoj fazi, ali je odveden iz privatne klinike u moskovski pritvorski centar Lefortovo, gdje je preminuo 2. jula.