Softić: Komentari o protestima su lične čarke pojedinaca iz SDA, to nije zvanična politika stranke

Potpredsjednik SDA Safet Softić komentirao je formiranje vlasti u BiH te sporazum koji trebaju potpisati Islamska zajednica i država, kao i najave mogućih protesta pojedinaca iz njegove stranke nakon formiranja nove vlasti.

Komentirao je Softić poziciju SDA u postizbornom periodu ističući svoje mišljenje da je moguće formirati većinu u Predstavničkom domu Parlamenta BiH bez SNSD-a.”Mi imamo mogućnost i Osmorka ima mogućnost da razradi varijante u kojima bi SNSD bio izvan vlasti. To ne bi bila nemoguća misija”, smatra Softić.

Naglasio je da je problem u Federaciji BiH to što su Klub bošnjačkog i Klub hrvatkog naroda u Domu naroda FBiH dovedeni u međusobno nepovoljan položaj na štetu Bošnjaka.

Govorio je i o najavama pojedinih političara iz SDA o tome da bi u slučaju da ta stranka smatra da nova vlast izdaje interese države, mogli organizirati proteste, dok druge političke struje unutar SDA smatraju takve najave neozbiljnim.

“Sve su to personalne čarke između pojedinaca. U svakom slučaju što se tiče zvanične politike SDA ne postoji problem da se formira vlast bez SDA u skladu sa ustavom”, istakao je potpredsjednik SDA.

Smatra i da nema problema unutar stranke, a zbog njegove pozicije u Saboru Islamske zajednice, komentirao je i potpisivanje sporazuma između te vjerske zajednice i države BiH.

“To je jedno pitanje koje je postalo politička trakavica. Zaista se od 2015. godine do danas neprestano o tome priča, ali je to postao politički žeton koji služi strankama da neke stvari rješavaju”, mišljenja je Softić.

Kazao je i da će strankama koje formiraju vlast bez SDA-a u narednom periodu biti izazovno jer njegova stranka namjerava biti aktivna opozicija.

“Mislim da će im biti jako težak period, ali da se ovo ne shvati kao prijetnja”, zaključio je.