Sve spremno za 29. SFF: Najbolje iz svijeta filma stiže u Sarajevo

Organizatori 29. Sarajevo Film Festivala (SFF) poručili su da je ovaj renomirani događaj i ovog izdanja okupio najbolje iz svijeta filma i da je su smještajni kapaciteti u Sarajevu i okolini popunjeni za vrijeme SFF-a, javlja Anadolu.

 

 

Na konferenciji za novinare uoči početka 29. Sarajevo Film Festivala (SFF) govorili su direktor SFF-a Jovan Marjanović, premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, ministar kulture i sporta KS Kenan Magoda, te v.d. predsjednika Turističke zajednice KS Haris Fazlagić.

Govornici su istakli da je SFF i ovog izdanja okupio najbolje od svih filmova u toku godine i da je su smještajni kapaciteti u Sarajevu i okolini popunjeni za vrijeme SFF-a.

On je kazao da će na SFF-u ove godine biti prikazano oko 230 filmova, od čega je 49 u takmičarskim selekcijama.

Festival se održava od 11. do 18. augusta, a Marjanović je kazao da je i današnje druženje sa novinarima organizirano kako bi se razmijenile informacije i vijesti vezane za ovaj događaj.

“Žurnal je stigao i imate kompletan program Festivala, ali ukratko da kažemo da je program Open air ove godine doživio određene promjene, prije svega, iako smo navikli da se to održava u Otvorenom kinu Coca Cola, popularnom Metalcu, ove godine se proširio na Otvoreno kino Stari Grad – Vijećnica, gdje je napravljen poseban fokus na filmove sa našeg govornog područja, tako da sve skupa Open air ove godine ima veći broj naslova, podijeljenih na ove dvije lokacije“, kazao je Marjanović.

On je ukratko i predstavio program te podsjetio da Počasno Srce Sarajeva ove godine ide u ruke scenariste Chalieja Kaufmana, koji se nakon 2015. godine vraća u Sarajevo.

“Online prodaja ulaznica počinje danas u 15 sati na web stranici SFF-a i na novoj aplikaciji. Generalno prodaja karata u Box Office počinje 7. augusta“, kazao je Marjanović i pozvao publiku da na vrijeme osigura svoje ulaznice za projekcije.

Festival svjetskog glasa

Premijer Kantona Sarajevo Uk je izrazio zadovoljstvo što govori pred početak SFF-a uz koji je odrastao u glavnom gradu BiH.

“Hvala svima, koji su učestvovali u izgradnji SFF-a i aktuelnom direktoru Marjanoviću koji nastavlja ovaj put koji je zacrtan u ratnim godinama, a u kojem će Vlada KS biti partner i u narednom periodu. Mi danas imamo film festival koji je svjetskog glasa i ne smijemo ostati na tome, bićemo partneri u njegovom daljem razvijanju u različitim segmentima“, kazao je Uk.

Najavivši nastavak subvencija za SFF, Uk je kazao da SFF danas predstavlja i ozbiljnu privrednu djelatnost koja za devet dana inkasira desetine miliona konvertibilnih maraka u budžet KS i BiH pa koristi Festivala osjete svi od taksista i ugostitelja do svih drugih poduzetnika.

Dodao je da će sva kantonalna komunalna i druga nadležna preduzeća uraditi svoj dio posla da SFF i ove godine protekne u najboljem redu.

Najveći brend Sarajeva

Ministar kulture i sporta KS Magoda je također zahvalio svim organizatorima SFF-a i nazvao ga najvažnijim događajem u godini za bh. prijestolnicu.

“Želim poručiti svim građanima BiH da dođu u Sarajevo i uživaju u predivnim sarajevskim noćima u kojima se čarolija spusti u naš grad i kada pošaljemo sliku SFF-a, najbolju sliku iz našeg Sarajeva u svijet“, kazao je Magoda.

On je također kazao da je SFF sve bolji iz godine u godinu, a da je ponosan na podršku koju je Vlada KS i ministarstvo na čijem je čelu pružili podršku ovom događaju.

Čelnik Turističke zajednice KS Fazlagić se također obratio prisutnima i rekao da ta ustanova kontinuirano podržava SFF i da će to nastaviti i u budućnosti.

“Sarajevo Film Festival je naš najveći brend i naša sezona koja traje 12 mjeseci doživljava kulminaciju u augustu mjesecu i za vrijeme SFF-a. Kao turistička zajednica smo u tom periodu najsretniji, jer je naš grad pun turista, traži se krevet više i to je ono što njegujemo i gajimo i što ćemo raditi i dalje“, kazao je Fazlagić.

Ističući kako je SFF najbolji promotor Sarajeva u Svijetu, Fazlagić je kazao da će naredne godine biti obilježena dva jubileja i to 30 godina SFF-a i 40. godišnjica od Olimpijade u Sarajevu. Dodao je da su svi smještajni kapaciteti u Sarajevu popunjeni za vrijeme SFF-a.

(AA)