Vlada predsjednika Makrona za dlaku preživjela glasanje o nepovjerenju u Narodnoj skupštini

Vlada predsjednika Emanuela Makrona za dlaku je preživjela glasanje o nepovjerenju u Narodnoj skupštini u ponedjeljak, nakon što je zaobišla donji dom kako bi progurala duboko nepopularne promjene u penzionom sistemu, javlja Reuters.

 

Oko 278 poslanika glasalo je za trostranačku inicijativu za nepovjerenje koju je predložila centristička stranka i drugi, malo manje od 287 potrebnih za uspjeh.

Drugi zahtjev za nepovjerenje, koji je podnio krajnje desničarski Nacionalni skup (RN), nije imao šanse za prolazak kasnije u ponedjeljak, jer su druge opozicione stranke rekle da neće glasati za njega.

Uspješno glasanje o nepovjerenju potopilo bi vladu i ubilo zakon koji bi trebao povećati starosnu granicu za odlazak u penziju za dvije godine, na 64 godine.

Ali čak i nakon što je porazio prijedlog o nepovjerenju, Macronov neuspjeh da nađe dovoljnu podršku u parlamentu da stavi na glasanje reformu svog penzionog sistema potkopao je njegovu reformsku agendu i oslabio njegovo vodstvo, kažu posmatrači.

Opozicione stranke će također osporiti prijedlog zakona u Ustavnom vijeću, koje bi moglo odlučiti da odbaci dio zakona – ako smatra da krši ustav.

(FENA)