Za Noć teatra BiH besplatna izvedba predstave ‘Zid’

Noć teatra BiH, koje se održava 19. studenoga, Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru obilježit će besplatnom izvedbom predstave “Zid” u 20 sati.

Predstava je nastala prema prvonagrađenom dramskom tekstu “Zid”, autorice Ružice Aščić s Natječaja koji je objavilo Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru u suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan RH.

Režiju potpisuje Christian Jean-Michel Jalžečić, također izabran na Natječaju HNK Mostar za mlade redatelje. Autorica je adaptacije i dramaturginja Dorotea Šušak.

U središtu su ove drame tri generacije jedne obitelji koje se skupa s nekoliko stanara na različite načine suočavaju s činjenicom da se ruši zid stare užare koji se nalazi u neposrednoj blizini zgrade u kojoj žive.

“Sruši li se zid, ruši se i granica njihove iluzije i uvjerenja da su dobro te se ogoljuje njihovo preživljavanje i životarenje. Da ne biste mislili kako se bavimo samo tragikom egzistencijalnih tereta, ovo je i jedna vrlo zabavna predstava u kojoj se i puno smijemo našim iluzijama, slabostima i snagama”, istaknula je Dorotea Šušak.

U predstavi igraju Robert Pehar, Ivo Krešić, Ivan Skoko, Sanda Krgo Soldo, Ana Franjčević, Nikolina Marić, Ana Ljubić / Rafaela Perić i Miro Barnjak.

Ulazak je besplatan, no potrebno je rezervirati ulaznicu porukom na FB/IG ili pozivom na broj 063/019 019 od 10 do 16 sati.

Koordinator međunarodne kazališne manifestacije European Theatre Night (Europska noć teatra) – Noć teatra Bosne i Hercegovine i ove godine je Bosansko narodno pozorište Zenica. Zemlje sudionice ove međunarodne kazališne manifestacije koja okuplja i ujedinjuje europske kazališne djelatnike i publiku su Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Češka, Bugarska, Slovenija, Austrija, Mađarska, Slovačka i Belgija. Sva događanja u sklopu ove jednodnevne, ali i cjelonoćne manifestacije okupljena su oko istog cilja – ostvarivanja novog i drukčijeg zajedništva kazališne publike i umjetnika u jedinstvenom iskustvu, priopćeno je u najavi HNK-a Mostar.

(FENA)