Amina Krvavac u žiriju za Evropski muzej godine

Izvršna direktorica Muzeja ratnog djetinjstva Amina Krvavac

Izvršna direktorica Muzeja ratnog djetinjstva Amina Krvavac, bit će naredne tri godine članica žirija za izbor Evropskog muzeja godine, u okviru kojeg se dodjeljuju nagrade najboljim i najinovativnijim evropskim muzejima.

Nagrade u okviru izbora za Evropski muzej godine dodjeljuju se od 1977., te predstavljaju muzejske nagrade s najdužom tradicijom. Dvije glavne nagrade iz ovog programa, nagrada za Evropski muzej godine i Muzejska nagrada Vijeća Evrope smatraju se najprestižnijim muzejskim nagradama u Evropi. Upravo je Muzej ratnog djetinjstva 2018. godine dobio Muzejsku nagradu Vijeća Evrope.

Ove nagrade dodjeljuje Evropski muzejski forum, organizacija posvećena promociji izvrsnosti u muzejskoj djelatnosti.

-Tokom proteklih godina imala sam priliku upoznati se s radom žirija, ali iz perspektive muzeja kandidata za jednu od nagrada koja se dodjeljuje u okviru ovog prestižnog programa. Kroz cijeli taj proces shvatila sam značaj i doprinos Evropskog muzejskog foruma cjelokupnom evropskom muzejskom sektoru. Bez obzira na to da li se radi o velikim ili malim muzejima, s dugogodišnjom tradicijom ili novootvorenim institucijama, Forum ih kroz ovaj program, već više od 40 godina, kontinuirano nadahnjuje i motivira da teže izvrsnosti u svim aspektima svoga rada. Postati članicom žirija i naći se s druge strane procesa nevjerovatna je čast, koja sa sobom nosi i veliku odgovornost jer se od članova i članica žirija očekuje da doprinose jednoj ovako važnoj misiji – kaže Amina Krvavac, te dodaje da je ovo prvi put da se u žiriju nalazi neko iz Bosne i Hercegovine.

Žiri za Evropski muzej godine čini 11 muzejskih eksperata iz 10 evropskih država. Oni svake godine odlučuju o dobitnicima nagrada nakon složenog procesa koji uključuje i posjete nominovanim muzejima. Godišnja dodjela nagrada uobičajeno se održava u maju, a posljednja je održana u Sarajevu, u maju 2019. godine, u organizaciji Muzeja ratnog djetinjstva i Evropskog muzejskog foruma. Na pratećoj konferenciji tada je učestvovalo preko 200 muzejskih profesionalaca iz cijelog svijeta. Konferencije za 2020. i 2021. godinu su odgođene zbog pandemije, a nagrade za ove dvije godine bit će dodjeljene putem online ceremonije u maju 2021. godine. U konkurenciji za nagrade bit će 88 muzeja, a među njima i Muzej Hercegovine iz Trebinja.

(FENA)