Animafest: Program Rise&Shine kao prilika za mlade talente

Svjetski festival animiranog filma Animafest, nakon sinoćnjeg slavljeničkog otvorenja u Zagrebu, prvi festivalski dan počinje programima za profesionalce, a završava filmom koji je oduševio cannesku publiku, “Belle” japanskog majstora anime Mamorua Hosode.

Film, koji će se u okviru Velikog natjecanja dugometražnog filma prikazati od 22 sata u Kinu SC, zaslužio je u Cannesu 14-minutne stajaće ovacije, s temama karakterističnima za Hosodin rad, temama mladosti i sazrijevanja u otežanim uvjetima i neobičnim situacijama.

Film govori o povučenoj srednjoškolki koja je, u suprotnosti s realnošću, velika pjevačka zvijezda u virtualnom svijetu mreže s 5 milijardi članova. Ondje ubrzo upozna tajanstveno stvorenje i zajedno se upute na putovanje puno avantura, izazova i ljubavi.

U oblikovanju glavnoga lika sudjelovao je Disneyjev animator Jin Kim, dok je slavni irski studio Cartoon Saloon radio pozadine, ostvarivši “fascinantan prizor za oči i uši, podjednako u hiperrealističnom stvarnom i nemoguće mnoštvenom virtualnom svijetu”.

Na pola puta između pop-glazbenog SF-a i aktualizirane adaptacije “Ljepotice i zvijeri” te s karakterističnim anime humorom, “Belle” je realizacija Hosodina tridesetogodišnjeg sna o adaptaciji omiljene bajke.

U iščekivanju prvih filmova Animafest je ujutro krenuo s programom Rise&Shine koji otvara nove prilike mladim talentima. Sudionici tog novog pitching laba za razvoj kratkometražnih projekata u organizaciji Animafesta, Animateke i CEE Animationa okupljaju se u MM centru Studentskog centra.

Prvi, zagrebački dio, uključuje cjelovito, grupno i individualno mentorstvo, sudjelovanje na predavanjima te povezivanje s protagonistima industrije, s posebnim fokusom na scenaristiku, a drug, koji će se održati u prosincu u Ljubljani, rad na prezentacijskim sposobnostima i predstavljanje projekata,. Najbolji među kandidatima izlagat će i na CEE Animation Forumu 2023.

Mentori su za Oscara dva puta nominirani Joanna Quinn i Les Mills, dvostruki dobitnik Nagrade Goya čiji opus uz animirane filmove uključuje i igrani Netflixov hit Platforma Pedro Rivero, nekadašnja voditeljica produkcije slavnog studija Barrandov i predavačica na FAMU-u, a danas suradnica CEE Animationa i producentica Anna Vášová, te osnivač brojnih programa za razvoj talenata i suradnik niza svjetskih festivala.

Prijavljeni projekti su iz Portugala, Danske, Poljske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore, Estonije, Bugarske i Hrvatske.

Još će jedan događaj u ponedjeljak namijenjen je profesionalcima – masterclass Pedra Rivera o njegovom bogatom scenarističkom iskustvu te ključnim razlikama između pisanja za igrani i animirani film.

Početak filmskih programa označit će projekcija Velikog natjecanja kratkometražnog filma 1 s tri svjetske premijere u Kinu SC u 20 sati, uz prisustvo više od 300 stranih gostiju, očekuju se razgovori s autorima filmova, predstavljanje članova žirija i pozdravni govori umjetničkog i produkcijskog vodstva festivala.

Nakon projekcije o svojim radovima govorit će Špela Čadež i Tina Smrekar (Steakhouse), Juan Pablo Zaramella (Putnik, svjetska premijera), Joachim Hérissé (Oderana, svjetska premijera), Darko Masnec (Pozdrav suncu, svjetska premijera), Daniel Bird i Jaroslav Mrázek (Neka nas netko pita) te Raphaëlle Stolz (Miracasas). Razgovor će voditi stalni Animafestov suradnik, francuski popularizator i kritičar animacije Alexis Hunot, prenosi Hina.

(FENA)