Horski šampionat “Lege Artis” 7. put se održava u Tuzli

Bosanski kulturni centar TK u periodu od 9. do 11. juna bit će domaćin Međunarodnog horskog šampionata “Lege Artis” Tuzla 2022., koji zajednički organiziraju Muzički obrazovni centar “Lege Artis” Tuzla i JU BKC TK, saopćeno je iz Bosanskog kulturnog centra Tuzla.

Ovogodišnji horski šampionat je u netakmičarskom i revijalnom formatu, a činit će ga koncerti horskih ansambala koji će uveličati proslavu dva velika jubileja, 10 godina rada i djelovanja MOC Lege artis Tuzla i 25 godina od osnivanja JU BKC TK.

-BKC je ponosan na višegodišnji doprinos u suorganizaciji ovakvog velikog i jedinstvenog muzičkog događaja. Tuzla ima značajnu tradiciju horskog pjevanja i dobrih horskih pjevača, ali s pojavom mješovitog hora Lege Artis i svega što su uradili za ovih deset godina postojanja, horsko pjevanje u našem gradu je podignuto na jedan viši nivo. Plod takvog rada je i ovaj šampionat koji u poteklim godinama u Tuzlu i BKC dovodio vrhunske horove od regije do Kolumbije i na to smo svi koji smo dio ove priče i ponosni – istakla je Mirela Ibrahimović Mehanović, dipl.muzikolog, stručni saradnik za muzičku djelatnost u JU BKC TK.

Muzički obrazovni centar “Lege Artis” od svog osnivanja je za 10 godina postao muzički brend Tuzle, sa preko 300 nastupa na različitim manifestacijama, više od 50 koncerata i 14 osvojenih međunarodnih nagrada. Svoj desetogodišnji rad krunisat će centralnim događajem u okviru manifestacije Međunarodni horski šampionat “Lege Artis” Tuzla 2022, cjelovečernjim svečanim koncertom 9. juna.

-Na koncertu ćemo izvesti prepoznatljiv program, ali i neke nove kompozicije, a dio koncerta će biti i naši prijatelji. Kao solisti na pomenutom koncertu nastupit će izvrsni pijanisti Sarah Skopljak i Slađana Dedić, kao i vrhunski gitarista Jakša Perović. Na koncertu će biti uručena i priznanja onima bez čije pomoći nebi mogli postići se ono što danas „Lege Artis“ jeste – rekao je Jasmin Hasić, dirigent mješovitog hora “Lege Artis” Tuzla i umjetnički direktor šampionata.

Programi se izvode u Velikoj Sali Ju BKC TK u Tuzli, osim revijalnog horskog šampionata koji će, ako to vremenske prilike budu dozvoljavale biti izveden na Trgu slobode u Tuzli, saopćeno je.

(FENA)