Koncert Sarajevske filharmonije za 8. mart u znaku umjetnika iz Češke Republike

Sarajevska filharmonija će u utorak, 8. marta u Narodnom pozorištu Sarajevo održati redovni koncert koji će ovaj put biti u znaku umjetnika iz Češke Republike, saopćila je press služba Narodnog pozorišta. .

Uz orkestar Sarajevske filharmonije, publici će se predstaviti bariton Filip Bandžak, dobitnik mnogobrojnih nagrada i priznanja u zemlji i inostranstvu. Karijeru je izgradio nastupajući u opernim kućama u Njemačkoj, Austriji, Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Mađarskoj, Španiji, Holandiji, Singapuru…

Orkestar predvodi maestro Marek Štilec, jedan od najistaknutijih predstavnika mlade generacije čeških dirigenta koji uspjehe niže i na međunarodnoj sceni sarađujući sa mnogobrojnim orkestrima. Veoma je tražen dirigent izdavačkih muzičkih kuća, te sarađuje s vodećim svjetskim izdavačima klasične muzike na projektima s ciljem promovisanja djela čeških kompozitora.

Pored Ciganskih pjesama Antonína Dvořáka biće izvedena i djela iz bogatog opusa čeških kompozitora J. Fučíka, Z. Fibicha, V. Nováka, te S. Bodorováe.

Sarajevska filharmonija povodom Međunarodnog dana žena poklanja ulaznice za prvih 50 žena koje se jave na blagajnu Narodnog pozorišta, saopćeno je.

(FENA)