Miomir Mišo Vemić pobjednik ‘Annala crteža BiH Grand Prix Mostar 2022.’

U Mostaru je u četvrtak otvorena izložba “Annale crteža BiH Grand prix Mostar 2022.” u organizaciji Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine i Centra za kulturu Mostar.

Po ocjeni stručnog žirija ovogodišnji pobjednik Annala je Miomir Mišo Vemić, crnogorski slikar iz Nikšića, dok je nagrada za eksperimentalni crtež dodijeljena Almiru Šehiću iz Travnika.

Ovogodišnji laureta Miomir Mišo Vemić rekao je kako mu je iznimna čast što je upravo njegovo djelo izabrano između 50 pristiglih.

– Osjećam se predivno jer sam proglašen ovogodišnjim pobjednikom. Ovo mi je jedna od najznačajnijih nagrada jer sam inače čest sudionik Počiteljske kolonije, a ovdje imam dosta prijatelja kojima dugujem veliku zahvalnost – izjavio je Vemić.

Miomir Mišo Vemić crtanjem i slikanjem bavi se od djetinjstva, a aktivno već više od 40 godina.

– Najviše volim crtati i slikati konje jer su oni s ljudima izgradili ovaj svijet, a upravo su moje slike s motivima konja nagrađena na ovogodišnjem Annalu – kazao je crnogorski umjetnik.

Tradicionalnu izložbu crteža, koja se održava 22. put, u mostarskom Centru za kulturu otvorio je ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa Hercegovačko-neretvanske županije Rašid Hadžović, koji je u uvodnom govoru istaknuo kako je Mostar uvijek bio grad umjetnika i umjetnosti.

– Čast nam je i zadovoljstvo što su Mostar i Hercegovačko-neretvanska županija, ponovno dom tradicionalne izložba ‘Annale crteža Grand Prix Mostar’, kako bi nakon pandemijskog vremena naši umjetnici pokazali ono što znaju i da u pravcu umjetnosti dalje razvijaju grad. Ovdje imamo izložen 51 djelo koje svako ima svoju priču. Želimo čestitati svim nagrađenima i zahvaliti im se što su izabrali Mostar kao grad umjetnosti i grad umjetnika – rekao je Hadžović.

Iako su protekle dvije godine zbog pandemije koronavirusa mnoge kulturne manifestacije odgođene, po Hadžovićevim riječima, to nije “otjeralo” kulturu iz Mostara i Hercegovine.

– Unatoč pandemiji koronavirusa rekao bih kako umjetnost nikada nije otišla iz Mostara, već je bila nekako skrivena. Nadam se da će naši umjetnici doprinijeti tome da grad ponovno zasja velikim sjajem i da se umjetnost vrati na velika vrata – istaknuo je ministar.

Urednik kulturnih programa Centra za kulturu Mostar Dario Terzić rekao je da se na ovogodišnji natječaj prijavilo 40 slikara, a na izložbi u Mostaru prikazano je 50 njihovih radova.

– Svaki crtež priča priču koja je izraz slikara, a formati i tehnike su samo dodatak koji to još više oplemenjuje – dodao je Terzić.

(FENA)