Spatium Memoriae (Što te nema) posjetilo oko 2.800 ljudi, zvanično zatvaranje u četvrtak

Historijski muzej BiH, umjetnica Aida Šehović i organizacija Što te nema najavili su za četvrtak zatvaranje izložbe Spatium Memoriae (Što te nema), 2006. – 2020., koja je postavljena u tom muzeju.

Izložba Spatium Memoriae (Što te nema), 2006.-2020. je otvorena 7. jula ove godine, a predstavljena je arhiva globalnog umjetničkog projekta bosanskohercegovačko-američke umjetnice Aide Šehović, pod nazivom Što te nema, posvećenog kolektivnom sjećanju na genocid u Srebrenici.

Arhiva je sačinjena od više od 8,372 prikupljenih fildžana koji su bili dio živog nomadskog spomenika koji je putovao svijetom 15 godina. Oni su u Muzeju posloženi u policama, dizajniranim prema arhivskom sistemu koji koristi Međunarodna komisija za nestale osobe za čuvanje i identifikaciju posmrtnih ostataka.

Arhiva spomenika izgrađena je tokom interaktivnog performansa “Refleksija i sjećanje” održanog 6. jula. Više od 100 posjetitelja različitih generacija je, (uoči otvorenja izložbe) zajedno sa umjetnicom i Što te nema timom, redalo fildžane u police, odajući počast žrtvama genocida u Srebrenici na simboličan način.

Tu izložbu, koju je dosad posjetilo više od 2.800 ljudi iz različitih zemalja Evrope i svijeta, pratio je i niz događaja koji su za cilj imali razgovarati o nasljeđu i novoj životnoj fazi spomenika ‘Što te nema’.

– Tako je 10. augusta održana javna diskusija pod nazivom “Što te nema: Između arhive i živog spomenika” u kojoj su učestvovali historičar umjetnosti Irfan Hošić, umjetnica Aida Šehović i historičarka umjetnosti Claudia Zini. Tim Što te nema potom je, u saradnji sa Kuma Internacionalnim Centrom, realizirao trodnevni Što te nema  Monument Lab. Taj edukativni program, sačinjen od niz predavanja i radionica, jedna je od aktivnosti organizacije Što te nema koja je posvećena spajanju akitivizma i umjetnosti da bi na taj način doprinijela kulturi sjećanja.

– Zatvaranje izložbe Spatium Memoriae (Što te nema), 2006. – 2020. posljednja je prilika da se posjeti arhiva spomenika koja je izložena u Muzeju do 4. septembra. Historijski muzej BiH je otvoren svaki dan od 9 do 19 sati – navode organgizatori. Zvanično zatvaranje izložbe najavljeno je za četvrtak, 1. septembar, u 18 sati.

Izložbu organizuju Historijski muzej Bosne i Hercegovine i Što te nema, Inc. u partnerstvu sa Memorijalnim centrom Srebrenica.

(FENA)