U Sarajevu otvorena kolektivna izložba ‘Međunarodne likovne kolonije Art simpozijum’

– Kolektivna izložba učesnika “Međunarodne likovne kolonije: Art simpozijum” tvorca i organizatora Laze Savića, otvorena je večeras u sarajevskoj Galeriji Novi hram u okviru Festivala Sarajevska zima.

Na izložbi je predstavljeno djelo 31 umjetnika iz svih šest republika nekadašnje SFRJ: Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Umjetnici su u različitim tehnikama, kao što su akvarel, savremena kompjuterska grafika, skulptura, ulje na platnu te bakrorez, pokušali interpretirati prirodne ljepote Jahorine.

Savić istakao je da su izložena djela umjetnika koji su učestvovali u toj umjetničkoj koloniji od 2003. do danas. Tu izložbu eminentnih umjetnika, profesora i akademika, dodao je Savić, posjetitelji mogu pogledati do 17. marta.

Direktor Festivala Sarajevska zima Ibrahim Spahić tvrdi da je izložba velik i značajan događaj, te da je Savić napravio vrhunsku selekciji djela, koji sadržavaju niz tehnika.

– Riječ je o neobičnoj činjenici koja se uklopila u vremena u kojima živimo i sa potrebom za komunikacijom koja je zasnovana na novoj priči koja kaže da je svaki pojedinac ima vlastiti put umjetnosti – istakao je Spahić.

Autori izložbe su: Milivoje Unković, Irfan Hozo, Tibor Dević, Zlatko Dević, Pavle Golijanin, Željko Filipović, Jusuf – Jusa Nikšić, Zvonko Tilić, Lidija Tilić, Momir Armuš, Miloš Šobajić, Dušan Đokić, Tanja Đokić, Biljana Vuković, Đorđe Petrović, Đurđa Vilagos, Milutin Knežević, Desa Marijeta, Elena Klaričić, Zoran Jakimovski, Tome Mišev, Miroslava – Mikica Trujkanović, Stefan Hadžinikolov, Zoran Krulj, Dobroslav – Miško Mrdak, Dragoljub – Bato Brajović, Zoran Ogrinc, Jurij Kravcov, Željka Momirov, Đorđe Arnaut i Boris Cikač.

(FENA)