U Sarajevu predstavljena knjiga Nihada Krupića “Moja zemlja je SREBRENA”

Knjiga “Moja zemlja je SREBRENA” Nihada Krupića promovirana je večeras u u Art Kući sevdaha u Sarajevu. O knjizi je govorio recenzent novinar i publicista Sead Omeragić.

“Nihad Krupić je rođeni Dubičanin, a Bosna je u njegovom pripovijedanju početak i svršetak svake naše sudbine i suština svakog našeg bića. Sve to bosansko i daleko kanadsko kroz ove priče se uvezuje nekom unutarnjom energijom inspirativne uzvišenosti. Sve priče su sjećanje na događaje iz piščevog života, gotovo savršen dokument o jednoj bosanskoj čaršiji i ljudima. Zaboravili smo da moramo vratiti naša sjećanja na mjesta odakle smo surovo prognani i ono „da se ne zaboravi“ mora važiti i za generacije koje se rađaju širom svijeta”, kazao je Omeragić.

On je, između ostalog, kazao da priče Nihada Krupića imaju hipnotičku snagu.

“Krupić svjedoči: Bosna je za svu našu i staru i novu dijasporu korijen koji ih tajnom hemijom, gdje god bili presađeni, hrani i drži uspravnim. Prognani iz svoje domaje od fašista i rasista, znaju da „domovina uvijek prekomjerno kažnjava i prekomjerno voli“, naši ljudi kreću u životne borbe i širom ovog šarenog svijeta većinom izlaze kao pobjednici. Svjedočanstva Nihada Krupića su oslonjena na nepokornu prirodu bosanskog čovjeka. Najviše me podsjećaju na moćni talijanski filmski neorealizam, u kojem kao da nema kraja u patnjama i bolnim istinama i istovremenom suosjećanju sa glavnim likovima. I svaka Nihadova ispovijest ima posebnu moć jer počiva na istini i dokazu, na proživljenom i preživljenom, od Bosne do Sjeverne Amerike”, kazao je Omeragić.

Moderator promocije bila je Nadira Hurem, a u programu promocije učestvovali su dramski umjetnik Mirza Mušija, muzički umjetnici Hasiba Agić i Damir Galijašević