UNESCO uvrstio tursku kaligrafiju na listu kulturne nematerijalne baštine

Turska tradicionalna kaligrafija, također poznata kao Husn-i Hat, uvrštena je na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine svijeta, javlja Anadolu Agency (AA).

“Naša nacionalna nominacija Husn-i Hata, tradicionalne kaligrafije u islamskoj umjetnosti u Turskoj, uvrštena je na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine svijeta i to tokom 16. sjednice Međuvladinog odbora za zaštitu nematerijalne kulturne baštine koja se u online formatu održava od 13. do 18. decembra u Parizu“, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Turske.

U saopćenju se dodaje da se na tom popisu UNESCO-a sada nalazi 21 stavka svjetske baštine iz Turske.

“Odlučno ćemo nastaviti čuvati, njegovati i promicati naše bogate kulturne vrijednosti naslijeđene iz naše duboko ukorijenjene historije“, ističe se u saopćenju ministarstva.

Husn-i Hat je višestoljetna praksa, umjetnost pisanja slova arapskog pisma na odmjeren i proporcionalan način, uzimajući u obzir određene estetske vrijednosti. Tradicionalna kaligrafija može se pisati na papiru ili koži, a može se primijeniti i na kamenoj, mramornoj, staklenoj i drvenoj podlozi.

(FENA)