Uz proslavu rođendana Zemaljskog muzeja BiH, izložba o upotrebnoj vrijednosti stijena i minerala

U okviru obilježavanja 134. godine od osnivanja Zemaljskog muzeja BiH, danas je otvorena izložba “Upotrebna vrijednost stijena i minerala” autorice Amre Hamzabegović.

– Ova izložba predstavlja usku povezanost čovjeka, stijena i minerala. Kada je čovjek nastao koristio je stijene onakve kakve je nalazio u prirodi. Međutim kasnijom evolucijom i razvojem čovjeka došao je do saznanja da se o tih stijena mogu praviti predmeti onakvi kakvi njemu trebaju u životu, kao strelice, sjekire i slično – izjavila je Feni Hamzabegović.

Kaže da su na izložbi, osim stijena, predstavljene i rude, kao što su one za dobivanje bakra, cinka, olova.

– Pored toga imamo minerale različitih boja, koji su se uvijek koristili. Čovjek je sitnio minerale različitih boja, miješao sa životinjskom mašću i time je dobijao boje što se i danas radi. Također, kada je čovjek vidio ljepotu minerala počeo je da ih koristi za ukrašavanje izradom nakita – dodala je Hamzabegović.

Uz navedenu izložbu dio programa obilježavanja 134. godine Zemaljskog muzeja je i Sarajevska hagada, a u Zemaljskom muzeju održano je i niz predavanja.

Teme predavanja bile su “Izumrla Darvinova žaba”, “Kulturno-historijski i interpretativni aspekt sevdalinke”, “Upotrebna vrijednost stijena i minerala” i “Konzervacija, restauracija i rekonstrukcija predmeta za izložbu “BiH u prethistorijsko doba”.

(FENA)