Zenica domaćin 24. federalnog takmičenja učenika i studenata muzike

Osnovna i Srednja muzička škola Zenica, zajedno s Udruženjem muzičkih i baletnih pedagoga Federacije Bosne i Hercegovine, domaćini su i organizatori 24. otvorenog federalnog takmičenja učenika i studenata muzike koje će od 27.do 30. aprila biti održano u Zenici.

Kako je na današnjoj pres-konferenciji istakao direktor OMŠZ Alija Bičakčić, takmičenje će se odvijati u konkurenciji Kamernih ansambala i orkestara, a učestvovat će više od 700 učenika i studenata iz 28 osnovnih, šest srednjih škola te Muzičke akademije iz Sarajeva.

-Ovo je veliki događaj za Zenicu, s obzirom da smo prvi i jedini put domaćini ovakvog takmičenja bili davne 2003. godine – istakao je Bičakčić.

Podvukao je da su im u susret izašli Muzej Grada Zenica i Katolički školski centar “Sveti Pavao” iz Zenice, u čijim će se prostorima održavati većina takmičenja. Takmičenja će se održavati i u Srednjoj muzičkoj školi Zenica te sali Hrvatskog katoličkog društva Napredak.

-Takmičenje će se održati u kategoriji kamernih sastava, iz svih disciplina instrumenata, kao i nestandardni sastavi i ansambli – najavio je Bičakčić.

Direktor SMŠZ Arnes Bajramović naglasio je da je važnost ovog takmičenje i zbog činjenice da je “prvo poslijepandemijsko masovno takmičenje”.

Zeničke muzičke škole, napomenuo je, imaju dugu tradiciju rada i uspjeha te su među najjačim u FBiH pa se nadaju da će i ovog puta ostvariti značajne uspjehe.

-Iz Srednje muzičke škole imamo harmonikaša Ivana Bonića, koji je osvojio sedmo mjesto na svjetskom takmičenju u Minhenu. Bonić svira u našem orkestru. Zatim Nikola Siris, djevojka koja je zaista pokazala veliki talenat. Ona će nastupiti u duetu s Harunom Milakom, učenikom koji je na više svjetskih takmičenja osvojio visoke nagrade – istakao je Bajramović.

Učenici i studenti će se takmičiti u disciplinama – klavirski, gudački, duvački, gitarski, harmonikaški, vokalni kamerni i nestandardni ansambli te orkestri.

Svečano otvaranje predviđeno je za sutra, 27. aprila u 18 sati u velikoj sali Bosanskog narodnog pozirišta Zenica. Takmičenje će zvanično otvoriti ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić.

(FENA)