Džaferović u Briselu: Izborni zakon BiH u temeljima NATO-a

Bog zna šta sutra u Briselu čeka predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića u susretu sa gensekom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Upravo zato što je Predsjednik RH Zoran Milanović je danas imao telefonski razgovor sa Stoltenbergom, pa mu je vjerovati je ‘napunio’ glavu svojim ublehama o legitimnom predstavljanju. Džaferović se treba dobro pripremiti da ga ne zaskoče pričom o ugrozi Hrvata u BiH

O razgovoru se kratko oglasio i šef NATO-a.

“Dobar razgovor s predsjednikom Milanovićem, zemlje koja je naš predani saveznik. Razgovarali smo o važnim odlukama koje ćemo donijeti na predstojećem NATO Summitu u Madridu i sigurnosnoj situaciji na Zapadnom Balkanu”, napisao je Stoltenberg na Twitteru.

Zamjenom teza Milanović mu je, kao i do sada papagajski, predstavio Izborni zakon BiH kao sigurnosni problem koji je zapravo on i stvorio i prijeti eskalacijom.

Valjda i generalni sekretar NATO-a vodi računa da sve bude u demokratskim okvirima. Izborno zakonodavstvo BiH mora biti usklađeno sa standardima moderne ustavne države i standardima Evropske Unije, i važno je za evropski put BiH. To inače u EU traže od država kad im dođu pred vrata. Milanović nudi nakaradni etnonacionalistički koncept legitimnog predstavljanja naroda koji ne postoji nigdje u EU i čak je suprotno presudama Evropskog suda za ljudska prava koje BiH mora provesti i ugraditi u svoje zakonodavstvo.

Džaferović bi, kad ga budu zasipali Milanovićevim citatima, trebao pitati Stoltenberga da li su Hrvati ‘diskriminirani’ jer mogu glasati u dvije države, jer mogu glasati za predsjednike države i u BiH i u Hrvatskoj, kao i za predstavnike u parlamentima obje države? Glavna prijetnja regionalnoj stabilnosti zapadnog Balkana, a time i evropskoj sigurnosti jeste proruska politika koju vodi predsjednik Milanović. NATO bi morao politički disciplinirati ovakve eskapade hrvatskog predsjednika koji ucjenjuje najmoćnije države svijeta i prijeti im blokadom prijema Švedske i Finske u NATO radi Izbornog zakona BiH, koji ima s tim veze koliko i Vikinzi sa legitimnim predstavljanjem.

Apsolutna većina Hrvata ima dvojna državljanstva BiH i Hrvatske, pa su kako tvrdi i sam Milanović, građani Evropske Unije, a te privilegije nemaju druga dva konstitutivna naroda u BiH Bošnjaci i Srbi. Ugroženost?

Milanović bi morao objasniti političarima u EU zašto je Hrvatska ukinula konstitutivnost Srbima u Hrvatskoj, a  principi konstitutivnosti Hrvata u BiH su ultimativni. Takođe bi Milanović trebao objasniti među koje evropske principe i standarde spadaju veličanje Udruženog zločinačkog poduhvata presuđenog u Haškom sudu, kao i veličanje presuđenih ratnih zločinaca, pa čak i njihovo odlikovanje za ono što su radili?

Da li je i Stoltenberg još jedan u nizu svjetskih demokrata koji nema pojma o presudama Međunarodnog suda u Hagu? Ovaj put za Udruženi zločinački poduhvat i presude čitavom političkom i vojnom rukovodstvu Republike Hrvatske zbog zločinačke politike prema BiH. Zna li Stoltenberg da je ono što je vjerovatno  čuo od Milanovića samo nastavak rata protiv države BiH.

Zlosutne najave koje Milanović izgovara da će Hrvati poslije izbora pokrenuti stvaranje trećeg entiteta, isključivo na etničkoj osnovi, jesu direktna prijetnja miru i stabilnosti cijele regije, jer se to ne može ostvariti bez rata. To je grubi atak na međunarodni ugovor – Dejtonski sporazum čiji je i Hrvatska potpisnica.

NATO bi trebao zauzdati nekontrolirane javne istupe i govor mržnje predsjednika jedne države svoje članice, koji proruskim stavovima i uticajem ugrožava mir u BiH, koja je geografski okružena NATO-om.

Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović sudjelovao je u ponedjeljak u Petrinji na ispraćaju 37. hrvatskog kontingenta u NATO operaciju KFOR u Republiku Kosovo, i tom prilikom upitao zašto ni jedan hrvatski časnik ne može biti u operaciji EUFOR u BiH?

Milanović otvara pitanje legitimnog predstavljanja Hrvata u EUFOR-u ?! To su mu izgleda EU-fore.

Šta li mu je odgovorio Stoltenberg?  Bog zna šta sutra čeka predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića. Vjerovatno još jedan primjer na hrvatski način aranžirane evropske demokratije. Zasigurno se Džaferović toga nagledao i naslušao, ali mu se valja suočiti sa istim bajagi demokratskim zidovima.