Kako je Juratović učinio ponosnim Nikšića i Bećirovića

Željko Komšić je u Strazburu dobio bitku protiv miješanja Hrvatske u unutarnja pitanja BiH, dok je Bećirović uživao podršku Josipa Juratovića koji poziva na miješanje u izborni proces u BiH.

Republika Hrvatska miješa se, dakle, otvoreno u unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine. Posebno je to vidljivo kada je riječ o izbornom procesu i Izbornom zakonu BiH.

Međutim, šta je odgovor bosanske, a posebno “građanske politike”? Ima li ga? Na prvi pogled čini se da odgovora nema. Ali na prvi pogled. Već na drugi je razvidno da HDZ BiH i zvanični Zagreb u posljednje vrijeme nižu poraz za porazom u EU. Jedan od posljednjih je i poraz HDZ-a i Zagreba na Kongresu Evropske narodne stranke u Roterdamu, gdje iz Rezolucije EPP-a izbačeno “legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda”.

Strasti se nisu ni smirile, a zvanični Zagreb ubilježio je još jedan težak poraz, ovaj put pred Evropskim sudom za ljudska prava. Naime, Vlada Republike Hrvatske pokušala se umiješati u sudski spor koji je pred Evropskim sudom za ljudska prava pokrenuo Zlatan Begić, zastupnik DF-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, ali je s tim u vezi dobila brutalnu odbijenicu. Sud je poručio da Hrvatska doslovno nema ništa s tim pitanjem koji se tiče isključivo Bosne i Hercegovine.

Demokratska fronta Željka Komšića, ako je suditi po Begićevim aktivnostima, očito radi na tome pitanju, jer bezmalo Republiku Hrvatsku naročito žulja Begićeva apelacija.

Naime, Begić je tražio da se otkloni nejednaka vrijednost glasa prilikom odlučivanja u Parlamentarnoj skupštini BiH. Sud u Strazburu odbio je zahtjev Zagreba.

U apelaciji je Begić istakao da se nejednaka vrijednost glasa manifestuje na način da politička manjina koristeći etničko i entitetsko glasanje ima veći potencijal od političke većine, čime se stvara nepotrebna diskriminacija na način da je nečiji glas u Parlamentarnoj skupštini BiH višestruko vrijedniji od nekog drugog glasa.

Jasno je da je nejednaka vrijednost glasa ono što je politička agenda HDZ-a BiH kao ekspozitirure Zagreba, preko koje Zagreb nastoji da kontroliše dio suvereniteta Bosne i Hercegovine. Otud i nastojanja Vlade Republike Hrvatske da se umiješa u predmet. Srećom, ta nastojanja su odbijena, a bosanska i građanska politika je strazburškom odbijenicom dobila do sada možda i najjači argument, i to pravni, protiv miješanja Hrvatske u unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine, za što, realno gledajući, zasluge nosi politika Željka Komšića i DF-a.

No, šta po tome pitanju radi jedna druga, uslovno rečeno “građanska politika”, politika SDP-a i Denisa Bećirovića. Ona nasuprot Komšićevoj politici dobija podršku onih koji, zvuči potpuno nevjerovatno ali istinito, otvoreno pozivaju Republiku Hrvatsku da se umiješa u izborni proces u Bosni i Hercegovini.

Josip Juratović je samo dan ranije tokom sastanka sa Nerminom Nikšićem iskazao podršku SDP BiH i kandidaturi Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH. Pored sastanka sa liderom SDP-a Nerminom Nikšićem, sastao se ni manje ni više nego sa radikalno antibosanskom zastupnicom HDZ-a u Evropskom parlamentu Željanom Zovkom i poručio da se Hrvatska mora uključiti u izbore u Bosni i Hercegovini.

Dok sud u Strazburu odbija miješanje Hrvstske u izborni proces BiH, Denis Bećirović se zahvaljuje na podršci Josipu Juratoviću koji poziva da se Hrvatska umiješa u izbore BiH

U SDP-u BiH nisu vidjeli ništa sporno u tome što Juratović poziva na miješanje Hrvatske u unutrašnja pitanja BiH, u miješanje u izborni proces. Da stvar bude tragičnija Denis Bećirović se zahvalio na podršci Juratoviću i SPD-u istaknuvši da mu je ta podrška, kako je kazao, velika čast.

Postavlja se pitanje kako uopće Denisu Bećiroviću može predstavljati “veliku čast” podrška političara koji pozivaju Hrvatsku da se umiješa u izbore u BiH, dok istovremeno Evropski sud za ljudska prava, u Begićevom predmetu poručuje da je takvo miješanje nedopustivo.

Iz svega navedenog očito je da naše dvije “građanske politike”, SDP-ova i Komšićeva imaju različit pristup ovim temama. Dok se SDP za građansku državu i nemiješanje Hrvatske u unutarnja pitanja bori tek deklarativno, Komšić i DF s tim u vezi vode pravnu i političku borbu, uz nešto uspjeha, kojem za pravo daju signali iz Strazbura.

Nihad Halebić