Ko zaustavi pljačku na tenderima, zaustavio je korupciju u BiH

Ko zaustavi pljačku na tenderima, zaustavio je korupciju u BiH

U općoj halabuci izazvanoj dramatičnim političkim izjavama i talasima afera, nezapaženo je prošla koordinirana aktivnost entiteta na izmjenama u fiskalnom sistemu. One, naravno, nisu suštinske, ne mijenja se postotak PDV-a niti odnos pri raspodjeli prikupljenih sredstava između entiteta.

Pljačka na lažnim procentima 

Prema analizama IFIMES-a, Instituta za bliskoistočne i balkanske studije sa sjedištem u Ljubljani, BiH dosadašnjim načinom podjele sredstava od PDV-a i akciza “u iznosu od 705 miliona maraka finansira manjak institucija RS od 609 miliona KM, 99 miliona za Brčko district, taj novac se dijelom izvlači i završava u džepovima poslovnog carstva na prostoru dvojca Dodik-Čović”.

Kada se ovome doda iznos razlike od uplata i raspodjele za auto-puteve u iznosu od 135,8 miliona KM onda se dobije iznos od 840,8 miliona KM, kojeg Federacija BiH manje dobije kroz raspodjelu. Analiza je bazirana na podacima za 2019. godinu, jer još nisu sravnjeni podaci za 2020.godinu. 

Skoro u isto vrijeme dok je Skupština RS razmatrala je nacrt Zakona o fiskalizaciji u RS, ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević, protiv koje se kao i premiera Fadila Novalića, vodi krivični postupak zbog nabavke respiratora, donijela je Pravilnik o zamjeni fiskalnih sistema i objavila ga u Službenim novinama FBiH. Ništa ne bi bilo sporno da taj pravilnik nije odbio Zastupnički dom Parlamenta FBiH, jer su zastupnici smatrali da su, u vrijeme krize izazvane pandemijom, ovo nepotrebni troškovi za privrednike, te da treba ići u reformu u pravcu softverske fiskalizacije, koja je savremenija i jeftinija.

Jasno je već odavno da Vlada FBiH nema podršku većine u Parlamentu, ali ovog puta se ni Vlada nije pitala. Ministrica je sve završila.

Tvrdi se da bi zamjena fiskalnih kasa u oko 85.000 privrednih subjekata privrednike koštala između 60 i 80 miliona maraka, a za interventne mjere pogođenim granama privrede federalna vlada je za 2020. godinu izdvojila 90 miliona maraka.

Poznavaoci prilika kažu da zamjena fiskalnih uređaja ide na ruku nekoliko kompanija iz zapadne Hercegovine. Nekadašnji delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH iz HSP-a Josip Perić svojevremeno je u Parlamentu izjavio kako se “fiskalne kase koje koštaju 80 KM uvoze iz Bugarske, a na našem tržištu prodaju za 850 KM”, te da ima “informaciju da je posao dobio sestrić ministra Vjekoslava Bevande”.

Da su firme koje distribuiraju fiskalne kase uglavnom u zapadnoj Hercegovini i bliske čelnicima HDZ-a izjavio je i zastupnik SDP u Zastupničkom domu PS FBiH Irfan Čengić, a iz njegove stranke pozvali su Vladu da povuče ovaj pravilnik.

Milioni za sina i za kuma

U manjem entitetu RS poslanici  opozicije su prigovarali da se softverska fiskalizacija, koja će poreske obveznike koštati oko 50 miliona maraka, priprema kako bi se u izbornoj godini posao dodijelio informatičkoj kompaniji koja je rekorder po broju “osvojenih” tendera, a koja je povezana sa sinom člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Ako se u mozaik uklopi i izjava poslanika PDP-a u PS BiH Branislava Borenovića da je kum predsjednika SNSD Mile Radišić jedini ponuđač za prodaju zgrade Uprave za indirektno oporezivanje BiH u Banjoj Luci za 98 miliona maraka, iako je Parlament BiH odobrio 38 miliona, priča o povlačenju saglasnosti na osnivanje UIO postaje zanimljiva.

Ko može tvrditi da ovo nije plan B, kojeg su najavljivali predsjednici SNSD i HDZ?
I o čemu bi se razgovaralo na sastanku utroje bez stranaca, što je predložio Dodik?

Sigurno ne o ispunjavanju 5 +2 uslova za zatvaranje OHR ili o 14 uvjeta za pristupanje EU. Nekom magijom uvijek su ispred političkih kriza i galama tenderi, a iza njih sporazumi i mirenja utroje po restoranima i odmaralištima, stranke i lideri izlazili bogatiji.

Pitanje je do kada Federacija finansijski može izdržati pljačku novca na lažnim procentima za raspodjelu PDV-a, što je objavio Ifimes. 

Korupcija je sastavni dio politike. Kad se ona zaustavi BiH će biti mirna i bez političkih trzavica, jer su najveći proizvođači problema, galamdžije, nacionalisti, separatisti nekako sve bogatiji. Primjer je ova fiskalizacija. Bajagi, ide se na strogo i pravednije poslovanje. A već se ugrađuje pljačka u same temelje novog praćenja biznisa u BiH. Ko zaustavi pljačku preko tendera, zaustavio je većinu  korupcije u Bosni i Hercegovini.