Let iznad kukavičjih gnijezda

Kad bi se naplaćivali politički preleti iz stranke u stranku Bosna i Hercegovina bi ostvarila više prihoda nego od preleta aviona preko njenog neba. Fenomen je mnogo puta opisivan i istraživan, ali svejedno ne gubi popularnost. Iako se čine jednostavnim odgovori na pitanja zašto i kako dolazi do preleta kriju i dublju pozadinu? Želja da se stekne više moći i novca uz pretjeranu ambicioznost, sebični karijerizam i ostvarivanje isključivo ličnih interesa su među najznačajnijim izvorima motivacije političara da iz jednog jata prelijeću u drugo.

Šta god da je bio razlog uvijek je u pozadini (iz)bio neki sukob. Najčešće se radi o sukobu interesa, ali ne treba isključiti borbu za privilegirani položaj, lične omraze i povrijeđene sujete. Davno sam čuo priču o sukobu jednog poznatog intelektualca i još poznatijeg vođe. Ovaj prvi je zasukao rukave da on bude prvi, ali je ostao kratkih rukava. Kada mu je neutralni posmatrač i poznavalac kazao u brk da su se obojica rivala borili za tron načisto je pobudalio. „Na tronu ima mjesta za jednog, a ti to nisi prihvatio. Izgubio si, jer je tvoj protivnik u tom trenutku bio jači“. Međutim, tu jednostavnu, ali oporu istinu njegov povrijeđeni ego nije mogao da podnese. Zato nikada nije prestajao navoditi da se radilo o ideološkom sukobu, različitim konceptima, nesaglasnostima i razmimoilaženjima, te drugim tra-la-la argumentima.

Stariji pamte da je nekad u svakoj kući bilo veliko pokretno ogledalo sa donjim ormarićem koje se zvalo „psiha“. Ono što je ta psiha odražavala bila je vanjština, a ne pogled u sopstvenu nutrinu. Svakom čovjeku bi trebala jedna „psiha“ tj. unutrašnje ogledalo da se u njemu iskreno pogleda i pregleda. I sam sebi prizna istinu, a onda i drugima. Vanjsko ogledalo daje ocjenu za umjetnički dojam.

Razni ljudi imaju različite motive i stremljenja koja donose sa sobom u političku stranku. Ne treba previše čuditi zašto dolazi do sukoba i razilaženja. Proces je razumljiv i očekivan. Ono što nije razumljivo i očekivano jeste odnos prema bivšoj stranci u koju se nekad zaklinjao, u koju se po sopstvenom priznanju učlanio iz ideala i ubjeđenja, ostvario znatan uspon u karijeri, stekao neku popularnost i „image“, a koji u pravilu preraste iz ljubavi u mržnju.

Cinici bi rekli da poslije ljubavi dolazi bol. Zašto se to dešava? Otkuda ta bolesna potreba da se o bivšoj stranci i društvu sa kojim si bio „varen i pečen“ govori najgorim rječnikom i ne štedi na optužbama za korupciju, kriminal, svakojake prevare i lopovluk. Ako je istina sve to što priča namah otriježnjeni preletač, zar to nije priča o njemu samom? Lako je biti lopov među poštenima, ali je nemoguće biti pošten među lopovima. Običan svijet ostane zaprepašten količinom prljavog veša dok je „junak našeg doba“ kobajagi nosio čist.

Narodna poslovica kaže „S kim si takav si“. Tu se nema šta dodati ni oduzeti.
Stožerna bošnjačka narodnjačka stranka SDA je doživjela i preživjela ko zna koliko otcjepljenja i preletanja. Sliči na inkubator u kojem se legu politički brojleri. Ni u hrvatskom, a ni u srpskom korpusu stanje nije puno bolje, ako je to nekome utjeha.

Opisujući prelet iz matičnog jata u novo jato neko je dobro rekao da kad prespeš vodu iz jedne čaše u drugu čašu, voda ostaje ista. Na čaši možeš napisati šta god ti padne na pamet. Nesvakidašnje djeluje podatak da u tzv. probosanskoj koaliciji od osam stranaka, koja po svaku cijenu želi da zaposjedne u fotelje, ima čak 5 stranaka koje su nastale od ili iz SDA. Skoro 2/3. Jeza podilazi od onoga što govore i s koliko mržnje zbore o svojoj bivšoj stranci i kolegama. Vadit će im korijenje.

Kako im ne pada na pamet da zapravo o sebi govore? Ne ulazeći u uzroke i posljedice sukoba niti za jednu, niti za drugu stranu, peksinluka je bilo obostrano. Začuđuje i zaprepašćuje intenzitet i količina mržnje koja se izljeva u javni prostor i ozbiljno ga zagađuje. Obični svijet se mora zapitati ima li među tim likovima iko pošten, ili su svi pokvarenjaci i lopovčine?

Okolina je ipak, manje zagađena od ljudi. Čemu sve to ako je politika vještina mogućeg i zadovoljenje interesa, pojedinačnih i kolektivnih? Suština politike nije mržnja nego racionalni kompromis. Zašto onda preletači ne ostave svoju prošlost s mirom?! Zašto i kome se pravdaju pljujući po svojem bivšem jatu? Kako jednom ne shvate da je to pljuvanje uvis? Bivšu stranku tretiraju kao kukavičje gnijezdo. Ko je glup da guta priču o nekakvim herojskim borbama za opće interese, za državu, za narod, za građane, za principe, za istinu, za pravdu… A iza svega se kriju uglavnom lični interesi i neutažive ambicije.

Rekorder po broju preleta je neuništivi Nikola Špirić. Lakše je nabrojati stranke u kojima nije bio nego one u kojima je vedrio, oblačio i presvlačio. Kako je najavljeno kao penzioner će opet zauzeti busiju u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Za razliku od njega bivši član Predsjednistva BiH Šefik Dzaferović samo je jednom, nekad davno preletio, iz Saveza komunista u SDA gdje je (s)pustio duboki korijen. ZAVNOBIH mu je i sada zakon. Najveći eurofil i rusofil u Hrvata Dragan Čović ima isti broj preleta, a uvježban ćirilični potpis. Ovaj trojac će opet zaposjesti fotelje u Domu naroda da bi zaštitili lične, vitalne i nacionalne interese. Dom naroda se pretvorio u Dom vitalnih penzionera, koji bi se trebao boriti protiv odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine. Da se Aleksa Šantić digne ne bi pjevao „Ostajte ovdje“, nego bi skitio novu rodoljubivu pjesmu „Hajte odavde“.

Buduća vladajuća koalicija u Bosni i Hercegovini sastavljena je od tri koalicije. „Tri u jedan“ čine: Dodikov SNSD i družina, Čovićev HDZ i hrvatsko bratstvo, i nacionalno-nenacionalna bošnjačka reprezentacija poznata kao „osmorka“ koja se nalazi u rinfuzi iliti rasutom stanju. Kakva će drugo biti kada su je ambasadori „petom“ napravili? Glasanjem za Marinka Čavaru sa američke crne liste uspješno su položili test beskičmenjaštva. Tri koalicije skupa će brojiti preko 20 stranaka, a skrpili su najtanju parlamentarnu većinu.

Preletača imaju cijelo jato, a novi čuče i čekaju. Što je većina tanja veće su i šanse za prelijetanje. Ko može toliko gladnih političkih usta nahranit? Da ima toliko braće i sestara, od jednog oca i od jedne majke, posvađali bi se oko para i fotelja. Vrana vrani oči ne vadi dok su u istom jatu, nego tek onda kada preleti u drugo jato.